Tomelilla rasar i skolranking

TOMELILLA.

I SKLs senaste öppna jämförelse över skolresultaten i landets 290 kommuner rasar Tomelilla. Kommunen har under fler år hamnat långt bak på listan och de framsteg som kommunen visade förra året har de nu tappat när de backar hela 51 placeringar och landar på plats 280.

Av
Anna Fröjd

– Det är inte bra, det är det inte, säger Bengt Persson.

Han har varit skolchef i Tomelilla kommun i ett drygt år. Och när senaste mätningen presenterades, samma tid förra året, hade Tomelilla förbättrat sig med 50 placeringar jämfört med 2015. Familjenämndens ordförande Christer Yrjas (C) uttryckte sig då svagt optimistiskt och kände sig upplyft av att kommunens satsningar gav resultat. Men i år är dessa resultat tyvärr bortblåsta och antalet elever som går ut grundskolan utan gymnasiebehörighet sjunker och andelen niondeklassare som har uppnått kunskapskraven i samtliga ämnen är endast 58 procent, det lägsta resultatet på 10 år.

– Vi har goda resurser, rätt hög behörighet bland lärarna och det har gjorts satsningar på pedagogiska tränare som är en extra resurs i klassrummen under svenskan och matten och på resurspedagoger, säger Bengt Persson och fortsätter:

– Vi har bra handlingsplaner och styrdokument att följa men vi har inte riktigt varit organiserade. Vi har, som alla kommuner, en stor rörlighet bland lärarna så de behöver implementeras och hela tiden påminnas om. Nu ska vi rikta in vårt arbete mot samma mål och samordna resurserna. Vi kanske inte har använt dem på optimalt sätt.

Fokusområden är att hitta lösningar på den relativt höga frånvaron bland elever, enligt Bengt Persson. Bland annat ska elevhälsan byggas upp och stärkas för att tidigt kunna rikta in rätt stöd till elever som behöver. Dessutom jobbar skolorna ytterligare med fortbildning för att stärka det spårk- och ämnesutvecklande arbetssätt som ska implementeras enligt handlingsplanen "Lärandet i fokus" och som syftar till att jobba mer riktat med språket inom alla ämnen för att skapa ökad förståelse.

– Vi får inte glömma att det bakom varje siffra finns ett barn som tillbringat ett antal år i skolan och som ändå får arbetsbetyg som säger att de inte klarar nästa nivå. Vi får aldrig ge upp och min vision är att vi ska uppåt, och rätt snabbt uppåt. Det är ett hårt jobb men jag är optimistisk och tror att vi är på rätt väg, säger Bengt Persson, skolchef.

Lokaltidningen har sökt familjenämndens ordförnade Christer Yrjas för en kommentar.

Publicerad 14 December 2017 15:32