Simrishamn ligger bra till för gastronomipris

SIMRISHAMN.

Nomineringarna är klara för ett av Skånes finaste gastronomipriser. Bland de fem kategorierna för Skånska Gastronomipriset återfinns fyra etablissemang i Simrishamns kommun och bland de 30 nomineringarna till Årets Destination har Simrishamn hela åtta namn på listan.

Det är hög kvalitet på många av restaurangerna i Simrishamns kommun. Det är något som blir tydligt när de nominerade till Skånska Gastronomipriset 2017 offentligjordes för en dryg vecka sedan. Skånska Gastronomipriset är en av de finaste lokala utmärkelserna för restauranger och andra som på något sätt bär fanan högt för mat eller dryck i regionen och priset belönar särskilt utmärkta insatser för den skånska mat- och dryckeskulturen. 2017 års jury består av Malmökockarna Tareq Taylor och Titti Qvarnström, krögaren och matentreprenören Nina Christensson, konditorerna Marie Skogström och Jan Hedh, samt spritproducenten Thomas Kuuttanen och det är dessa som tagit fram nomineringarna till de fem kategorierna samt Årets destination som sedan avgörs via omröstning.

Precis utanför Simrishamns stad produceras några av systembolagets populäraste viner som exempelvis Umbala och Mauro. Förutom den omfattande produktionen där vinerna förädlas, lagras och buteljeras är Nordic Sea Winery öppet för allmänheten med guidade visningar, provningar och restaurang. Nordic Sea Winery, som en av Sveriges största vinproducenter, är nominerade i två kategorier. Både till Folkets röst som Årets destination och till jurypriset Årets Skånska vinpris.

– Det är otroligt roligt att det blivit så uppmärksammat, säger Johanna Härd, marknadsansvarig på Nordic Sea Winery.

Av de 30 nominerade till folkets pris finns åtta stycken i Simrishamns kommun. Brösarps Gästis, Skånes Matfestival i Brösarp, Buhres Fisk i Kivik, Kiviks Hotel, Kiviks Äppelmarknad, Mandelmanns Trädgårdar och Talldungen Gårdshotell även det i Brösarp, som även är nominerat i kategorin Årets Skånska värdskap.

En av de två konkurrenterna om Årets Skånska vinpris är också det från Simrishamn nämligen Vinfestivalen Smaka Svenska Viner i Skepparp. Att så många från Simrishamn är nominerade ser Johanna Härd inte som ett hot.

– Vi hjälper varandra. Det är en mycket varm stämning. Det är klart att det är hård konkurrens men vi har alla något unikt att erbjuda.

Den 19 januari tillkännages vinnarna på en galakväll på Malmö Rådhus. Fram till den 8 januari kan allmänheten rösta på sin favorit till folkets pris. Hela listan och hur du röstar finns på www.malmoakvavit.se.

Publicerad 13 December 2017 06:00