"Mitt mål är att göra lite skillnad i världen"

SIMRISHAMN.

Nour Al-houda Kanjo skriver för att öka förståelsen människor emellan och för att själv orka bära de berättelser hon hör. På så sätt hoppas hon kunna förändra världen till det bättre.

Nour Al-houda Kanjo, 20 år, har alltid skrivit. Men innehållet i dagböckerna har blivit allvarligare med tiden och de erfarenheter hon fått. Nu har hon just vunnit första pris i en novelltävling utlyst av Solna och Sundbybergs bibliotek och fått sin andra novell utgiven i novellsamlingen "Över en fika i Svea rike".

– Båda novellerna handlar om flykt och hur människor känner när de flyr sitt hemland. De är båda sorgliga på något sätt men jag har en idé om att skriva för att fler ska kunna känna det andra känner. Många vill bara glömma men om vi inte berättar om det kan andra inte heller förstå, säger Nour Al-houda Kanjo.

Jag ville berätta något viktigt.

När hennes föräldrar började köpa dagböcker till henne bodde hon hemma i Homs, i Syrien. Hon fick en vana att skriva innan hon somnade. Kriget bröt ut och familjen tvingades fly till Jordanien. Under hela tiden skrev hon i sina dagböcker.

– Jag började skriva berättelser efter att kriget började i Syrien. Det blev lättare att hantera de berättelser jag hörde genom att skriva ner dem. Speciellt under flykten fick jag höra många berättelser.

Sedan två år tillbaka bor hon med sin familj, mamma, pappa och fem syskon, i Simrishamn. När hon började lära sig svenska försökte hon först översätta hur hon skrev till det nya språket. Men uttrycket blev inte samma. Nu tänker hon på arabiska och skriver direkt på svenska.

– Men sättet att skriva på är mitt.

Det var när hon läste språkintroduktion som hon fick i uppgift att skriva en mikro-novell, en mycket kort berättelse.

– Alla började skriva sagor. 'Det var en gång...' Men jag ville skriva något annorlunda så jag skrev om min pappas kompis som förlorade hela sin familj på havet på väg hit. Jag ville berätta något viktigt.

Lärarna var imponerade och uppmuntrande och sedan dess har hon fått ökat självförtroende och tycker inte längre att det är lika läskigt att låta andra läsa det hon skriver.

– Jag känner en glädje i att andra läser nu och har en dröm om att människor ska känna mer med andra människor. Det finns många som inte vågar berätta vad de upplevt men mitt mål är att göra lite skillnad i världen. Att dela med andra de berättelser som andra har upplevt.

På söndag den 17 december klockan 14 har Nour Al-houda Kanjo novellrelease på Bokhuset i Borrby. Hon läser från sin novell publicerad i boken "Jul igen" och berättar om sitt skrivande i ett samtal med Anna Bernholm.

Publicerad 13 December 2017 10:12