Jultradition långt söder om söder

BORRBY.

En julaftonstradition i fotbollens tecken firas i Borrby när Nacka Skoglunds minne högtidlighålls av Bajenfans på Österlen.

En långlivad tradition bland bajenfans i Stockholm börjar nu också bli långlivad i Österlentappning. På julafton samlas, för sjunde året i rad, hammarbyare i exil på Österlen för att fira fotbollspelaren Nacka Skoglunds minne vid Sveriges andra Nacka-staty, utanför klubbhuset i Borrby.

Klockan 10.30 spelas en uppvisningsmatch mellan Bajen Fans Österlen och Borrby IF:s oldboys i Borrbys sporthall. Efteråt blir det glögg och pepparkakor i klubbhuset med filmvisning av en filmad uppvisningsmatch med Nacka Skoglund från Borrbys IP för över 50 år sedan. Klockan 12 samlas fotbollsfantasterna sedan vid statyn och den lokala traditionens ambassadör, Ronnie Hellström, håller hyllningstal till den legendariska Hammarby-spelaren och önskar alla "God Nacka".

Så för den som är sugen på en annorlunda jultradition, långt söder om söder, är det bara att dra på sig något grönvitt och dyka upp.

Publicerad 13 December 2017 13:12