Fler sexualbrott föregående år

SJÖBO. Under hösten har sexuella trakasserier, diskriminering och övergrepp blivit en het fråga efter mängder av vittnesmål på sociala medier. Lokaltidningen tittar närmare på hur det ser ut med antalet anmälningar i Sjöbo.

Sexualbrott är samlingsnamnet för när någon utsätts för en sexuell handling mot sin vilja. Samlingsbegreppet omfattar bland annat brotten våldtäkt, grov våldtäkt, sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande och köp av sexuell tjänst. Av statistiken från Brottsförebyggande rådet att döma varierar antalet anmälningar över åren. Men för Sjöbos del är det dystra siffror det senaste året. 2016 anmäldes elva fall av våldtäkt, jämfört med tre anmälningar 2015 och 2014. Bara 2012 var det fler anmälda våldtäkter under de senaste tio åren, då anmäldes 15 stycken. Även för brottet sexuellt ofredande var anmälningarna ovanligt många 2016 med 17 stycken jämfört med 5 stycken året innan.

När Lotta Lind, förundersökningsledare på polisområde Ystad, tittar närmare på anmälningarna av sexuella ofredanden kan hon konstatera att de varierar. Dessutom är förra årets siffror från BRÅ inte helt överensstämmande med polisens egna siffror. Två av ärendena är felkodade och har egentligen skett någon annan stans än i Sjöbo. I ett av ärendena har brottet skett via mejl och i ett annat via sms, i ett av ärendena är målsäganden väldigt ung och i ett annat är den misstänkte under 15 år och därför inte straffmyndig.

– Det är lite blandat. Någon av anmälningarna var under Sjöbo marknad och i ett annat är det ord mot ord och ingen annan som kunnat vittna. Det var något fall på ICA kvantum, något ska ha skett på en skola och ett annat på en camping , säger Lotta Lind.

Siffrorna för 2017 har inte redovisats till BRÅ än men enligt Lotta Lind ser siffrorna bättre ut för 2017, då sju anmälningar om sexuellt ofredande hittills kommit in till polisen.

Johan Sandelin är kommunpolis i Sjöbo och har som sin främsta uppgift att jobba brottsförebyggande. Men sexualbrott är ingen prioriterad fråga.

– Vi jobbar i huvudsak med tillgreppsbrott. Där kan vi se resultat. Skillnaden på sexualbrott är att de ofta sker innanför husets fyra väggar och därför är svårare att förebygga, säger Johan Sandelin.

Han menar att sexuellt ofredande bland annat är ett brott som det har blivit enklare att begå på grund av teknisk utveckling och sociala medier.

– Många förstår inte ens att det är ett brott och kan skriva rätt så fula saker. Det har blivit lätt att begå den typen av brott och de är svårutredda. Där skulle vi kunna göra mycket förebyggande men det är inte bara en fråga för polisen utan det ansvaret ligger hos många aktörer.

Publicerad 13 December 2017 09:17