Hans Svensson tar sina senapsfrön från jord till bord

SMEDSTORP. Julen närmar sig och för senapsodlaren Hans Svensson är det högsäsong. Smedstorpsbon är en av få i Sverige som producerar sin egen senap i större skala.

De egenodlade senapsfröna ligger i stora säckar inne i produktionen. Här mals de och blandas med vatten och annat för att bli till ett av de mest populära mat-tillbehören. Högsäsongen för senapsodlaren Hans Svensson på Peterborgs gård är julen och hyllorna fylls av den egna julsenapen - lite grövre malen, lite starkare och kryddad med nejlika och kanel.

– Men det finns ingen ’godaste senapen’, utan det beror helt på vad du ska ha den till. Det är ett tillbehör, säger Hans Svensson.

För honom själv har senap aldrig varit någon favorit. Konstigt nog. Men när han bestämde sig för att utveckla sitt jordbruk och testa att odla mer ovanliga grödor föll valet först på kummin och sedan på senap.

Senap visade sig vara lättodlat, besläktat med raps, och fröna gick att hantera i det konventionella maskineriet som Hans Svensson redan hade på gården.

– Det fungerade jättebra. Det var kul, en helt annan värld i jämförelse med det traditionella lantbruket, säger Hans Svensson.

– Det var mer business. Jag fick träffa kunder, förhandla om pris och mötte slutkonsumenten. För mig var det intressant och spännande.

Men när han stod där med sin första skörd märkte han att det var en viktig detalj som han inte var lika noga förberedd på.

– Det visade sig att ingen ville köpa mitt senapsfrö.

När han inte fick fröna sålda kunde han lika väl testa att göra något av det själv och han gjorde sin första senap i en burk i köket.

– Den blev ok så jag bestämde mig för att testa med 30–40 burkar och åkte på min första julmarknad.

Det var för 15 år sedan och sedan dess har han utvecklat sin senapsproduktion och tillverkar i dag flera olika sorters senap.

Grunden för senap är enkel, endast tre ingredienser behövs. Senapsfröna mals, smaken sitter inne i fröna och frigörs av vatten som är nästa viktiga ingrediens. När vatten och frön blandats tillsätts syra, oftast i form av ättika eller vinäger. Det gör senapen hållbar och förhöjer också smaken.

Det som, enligt Hans Svensson, kännetecknar en bra senap är om den genuina senapssmaken finns kvar. Själv är han därför inte mycket för allt för smaksatta senapssåser, med till exempel chili, wasabi eller pepparrot.

– Senap är inte bara senap. Det finns allt från det milda till det jättestarka. Det handlar alltid om att hitta en balanserad produkt och för det krävs erfarenhet.

Och även om Hans Svensson själv inte är någon stor senapsfantast så finns det tillfällen när den är oumbärlig även för honom.

– En god grillkorv med en god senap är jättegott i all sin enkelhet. Eller nykokt julskinka med senap, det är jag väldigt förtjust i.

Publicerad 07 December 2017 15:37