Tradition när elever ställer ut

Skurups mopdersmålselever berättar om tradition och kultur

SKURUP.

Under höstterminen har modersmålseleverna arbetat med traditioner från sina respektive länder. I en utställning presenterar de nu sina arbeten på Skurups bibliotek.

– De visar till exempel skillnader och likheter med svenska traditioner. Samtliga modersmålselever i kommunen har jobbat med det här projektet. Utställningen ger elever som inte alltid syns mest en chans att komma fram, berättar Per-Herbert Andersson som är samordnare för modersmål och lärare i svenska som andra språk.

Språken som finns representerade är arabiska, engelska, danska, persiska, dari, polska och albanska. Det är tredje året som eleverna ställer ut sina arbeten på det här sättet. Årets tema har varit extra populärt. Elever från förskolan upp till nian har alla arbetat utifrån sina egna förutsättningar och förmågor.

Gentiana Sefa går i sjuan och presenterar tillsammans med 16 andra elever från förskoleklass till åttan sitt projekt om albanska traditioner. De äldre barnen har skrivit, medan de yngre fått stå för teckningarna.

– Jag har skrivit en text om çiftelia. Det är ett poulärt albanskt musikinstrument med två strängar som ofta används vid bröllop och konserter. Jag visste inte så mycket om det innan, så det har varit roligt att lära sig mer, berättar Gentiana Sefa.

Sandra Izotowa är en av 27 elever som läser polska och har bland annat skrivit om bröllop i Polen.

– Bröllop är väldigt stort. I Polen kastar man pengar på brudparet när de har gift sig. Den som samlar ihop mest pengar får sedan ha hand om parets ekonomi. Temat med traditioner är roligt för att det är så brett. Det är också kul att se vad de andra eleverna har gjort, och få lära sig mer om andra kulturer, berättar Sandra Izotowa.

Utställningen finns att beskåda på Skurups bibliotek till och med den 19 december.

Adrian Sierakovski och Sandra Izotowa läser polska.

Adrian Sierakovski och Sandra Izotowa läser polska. Foto: Emma Brännman

Publicerad 06 December 2017 10:23