@Rubrik Mager:

Ny förening ska hjälpa barn och vuxna med språk

Av
Anna Fröjd

SIMRISHAMN. Nahed Al-daqaq och Fadia Al-Chtewi är två av fem kvinnor från Syrien som nu startar en förening för att hjälpa barn med hemspråk och äldre kvinnor att lära sig svenska.

Alla fem är från Syrien men har träffats och blivit vänner här i Sverige. Nu har de startat en förening, ”Syriska kvinnor”, för att vara ett stöd åt andra arbisktalande i Simrishamn.

– Vi ville starta ett projekt för att hjälpa andra arabiska människor här omkring, säger Nahed Al-daqaq och fortsätter:

– Vi kände att vi ville hjälpa barn som ska växa upp här i det svenska samhället att lära sig arabiska bra.

Hon har yngre småsyskon och två av Fadia Al-Chtewis barn är födda här i Sverige, medan det äldsta bara var två år när de lämnade Syrien.

– Jag vill att mina barn ska få möjlighet att lära sig arabiska ordentligt. Många barn som växer upp här lär sig prata men inte att skriva och läsa ordentligt.

Först tänkte Fadia Al-Chtewi lära sina barn hemma på egen hand. Men när hon pratade med andra som var i samma situation kom de med idén att starta en förening.

– Vi träffades och kände att vi alla hade samma problem. Det är lättare för barn att lära sig i grupp.

Idag har barnen en timmes hemspråksundervisning i veckan via skolan men genom föreningen ”Syriska kvinnor” vill de kunna ge de arabisktalande barnen i kommunen ytterligare en timme per vecka.

Men föreningen har inte bara fokus på barnen. Även äldre kvinnor vill de erbjuda stöd. För de som är lite äldre och kanske inte kommer att börja studera vidare efter SFI är det svårare att lära sig svenska. De vill hjälpa dessa kvinnor att lära sig svenska genom att förklara på arabiska. Och alla arabisktalande är välkomna, oavsett om du är från Syrien eller inte.

– Kanske finns det någon svensk som är nyfiken på arabiska också, säger Fadia.

Men föreningen vill också göra roliga saker ihop. Som att laga svensk och arabisk mat. Matkulturen är olika beroende på var i Syrien du är ifrån berättar Fadia Al-Chtewi. Det blir ett sätt för dem själva att också lära känna Syrien bättre.

– Vi är glada här i Sverige och vi trivs. Men du vet, vi saknar alltid någonting.

Publicerad 02 December 2017 15:00