Julbazar bland tomtar och troll

Av
Anna Fröjd

SJÖBO. Julens främsta försvarare i Sjöbo, Bertil Nilsson, öppnar åter igen loftet för bazar i julens tecken.

Ljus, senap, honung, blommor och kransar, spettkakor, smycken, korgar och julfrimärken. Dessutom praktfull julgran, tomte och musikunderhållning både av Sjöbo lucia, Sofie H och Hjärt- och lungräddningens kör. Så ser den traditionsenliga julbazaren ut på loftet till Sjöbo tomtemuseum.

Många Sjöbobor besöker bazaren och passar i samma veva på att besöka museet och mingla med Bertil Nilssons 8 000 tomtar i olika storlekar, former och färger och från olika tidsepoker.

– Då börjar julen, säger Bertil Nilsson om bazaren.

Och för honom är det en speciell högtid. Precis som många barn var han fascinerad av tomten och det som hör julen till.

– Det var mysigt med granen, allt pyssel och hyss, hyss, säger Bertil Nilsson.

Men som för många andra mattades denna fascination inte av när han väl insåg att tomten inte fanns och att det krävdes mycket arbete och planering för att få allt klart och på plats i tid. För Bertil Nilsson lever fascinationen kvar.

– Jag var rätt så gammal innan jag förstod att tomten inte fanns. Jag var lite rädd för gubben med det stora skägget och som på den tiden hade en hemsk mask för ansiktet.

Hos tandläkaren valde han alltid ett tomte-bokmärke och redan under skoltiden började han samla på de skäggiga gubbarna.

Sedan 2005 driver han Sjöbo tomtemuseum där han ställer ut ungefär hälften av sin samling. Runt 8 000 tomtar. Resterande 8 000 tomtar har han på loftet och hemma i villan.

– Jag tröttnar aldrig och blir lika glad varje gång jag hittar en ny tomte.

Idag går det inte att lura barnen med tomten, menar Bertil Nilsson. De är för upplysta. Men det finns andra värden att bevara.

– Många äldre blir glada när de kommer hit och känner igen tomtarna. Det är en del av vårt kulturarv.

Bertil Nilsson med en av sina favorittomtar ur den digra samlingen på närmare 16 000 individer.

Bertil Nilsson med en av sina favorittomtar ur den digra samlingen på närmare 16 000 individer.

Publicerad 01 December 2017 08:00