Djurdeckarna på nya äventyr

Av
Anna Fröjd

ONSLUNDA. Mari Bister släpper sin andra bok om djurvännerna Jakob och Joakim. Den här gången med förlag i ryggen och med förhoppningen om fler böcker i serien.

”Katthemsäventyret” heter uppföljaren till debuten ”Kattsveket”. Även denna gång är det bröderna Jakob och Joakim som är bokens hjältar. Med mycket hjärta, men inte alltid på bästa sätt, tar de sig an hotet mot katthemmet i byn som någon vill se stänga. Men vem?

Genom äventyret får läsaren lära känna katterna på katthemmet och veta vad de har varit med om.

– Jag ville ta upp problemet med hemlösa katter. Djurskyddsfrågan är en stor del av mig och jag har varit engagerad sedan tonåren i massor av djurskyddsorganisationer och varit fadder inom världsnaturfonden, säger Mari Bister.

När hon började skriva fick hon rådet att just skriva om det som låg nära henne själv, på det sättet skapades ”Djurdeckarna”.

– Jakob och Joakim är djurvänner och de gör det med själ och hjärta. Jag vill att de ska ge igenkänning. Kan de så kan jag, säger Mari Bister.

Böckerna, som riktar sig till barn från sex år, ska vara både spännande och utbildande. Och för att karaktärerna ska vara trovärdiga får de inte vara för svart/vita, berättar Mari Bister.

– Skurkarna ska ändå ha hjärta. De ska inte vara enbart onda utan ha goda sidor också. Och det ska inte vara allt för mycket pekpinnar även om jag vill att skurkarna ska få göra någon form av botgöring och visa att fel ger konsekvenser.

Efter denna bok har hon redan en till på gång. ”Gräsandsäventyret” tar upp frågan om skräp i naturen och hur det hotar både tama och vilda djur. Men om den blir aktuell för utgivning blir en senare fråga för Mari Bister. Först blir det release av ”Katthemsäventyret”. Den 10 december från klockan 13 blir det boksläpp på Onslunda borstbutik och café med signering och ansiktsmålning.

Publicerad 22 November 2017 08:00