En miljon kronor till bygden

SKURUP. För femte gången delar Skurups Sparbank ut en miljon kronor av sitt överskott till bygden i projektet "En miljon för bygden - näring åt din idé". Temat för Miljonen 2017 är tillväxt och utveckling.

I söndags presenterades 23 initiativ som får dela på årets miljon, på Svaneholms slott. 

- Tillsammans med tidigare projekt har vi nu stöttat 93 projekt via Miljonen. Projekt som vi hoppas ska göra skillnad i vårt verksamhetsområde, säger Inga-Lill Hellberg som är vd på Skurups Sparbank i ett pressmeddelande.

 

 

 

De får dela på årets miljon

Föreningen Visit Goda livet på Söderslätt & Sydkusten får 100 000 kr till Bygga starkare broar mellan företag och kunder. Föreningen vill kompetensutveckla medlemmarna, samt köpa nya flaggor för att synliggöra och vara stolta vägvisare ute på landet.

Sydkustens Intresseförening får 30 000 kr till Sydkusten på engelska. Intresseföreningen vill gynna tillväxt och utbildning på den skånska sydkusten genom översätta hemsidan och nå en större målgrupp.

Ung Företagsamhet får 10 000 kr till Entreprenörskap i grundskolan. Organisationen vill fortsätta utbilda lokalt entreprenörskap och informera om vilka möjligheter det finns i framtiden att driva eget företag.

Wemmenhögs Budoförening får 50 000 kr för Byte av judomatta. Föreningen startar en ny träningsgrupp med fokus på fallteknik och behöver en ny träningsmatta.

Föreningen Söderslättsmärkt får 20 000 kr till Marknadsföring av föreningen. Föreningen gör en nystart med ny hemsida och beachflaggor för att synliggöra sig som förening och marknadsföra Söderslätt.

Skurups Teaterförening KOMDRA får 80 000 till Scen Svaneholm. Genom inköp av ett scengolv som kan sättas upp på olika ställen både ute och inne ökar möjligheterna för fler föreställningar i framtiden.

Ystad Skyttegille får 50 000 kr för att Öka tillgängligheten. Föreningen vill miljöanpassa skjutbanan och minska ljudnivån, samt locka fler ungdomar med funktionsvariation till föreningen.

Företagarna Skurup får 30 000 kr till projektet Frukostklubben. Företagarna Skurup vill fortsätta nätverksbygga på Mötesplats Skurup med frukostklubben och anlita spetskompetens/experter/utbildare i fördjupande områden.

Ryfo får 20 000 kr till Ryfo för Rydsgård. Genom nytänk och förflyttning av verksamheten få fler besökare till Föreningarnas dag och anordna disco för åldrarna 6-13 år.

Nils Holgerssonspelens Teatergrupp får 50 000 kr till Selma och Nils. Teatergruppen vill göra utställningen om Selma Lagerlöf och Nils Holgersson till ett Berättarcafé och berätta om vårt kulturarv.

Skurups Innebandyklubb får 30 000 kr till Innebandyskola. Föreningen vill öka intresset för att röra sig i de yngre skolåren och välkomna fler nybörjare genom att låna ut klubbor och skyddsglasögon.

Lokalredaktörerna på Ystads Allehanda får 100 000 kr för Don´t miss Skurup. Lokalredaktörerna vill förstärka Skurup som varumärke genom en bok med utgångspunkt från kommunens slogan ”When in Europe don´t miss Skurup”.

Hörte Hamnförening får 45 000 kr till Fiskarhuset-Ett kulturhus med olika verksamheter året om. Genom ett konceptbyggande och utveckling av Hörte Hamn kan Fiskarhuset bli ett kulturhus med olika verksamheter året om.

Slimminge byalag får 20 000 kr till Mer Must i Skurup-Utveckling. Byalaget vill vidarutveckla projektet Mer Must i Skurup med bl a utrustning för pastörisering och förvaring av pressad must.

Företagarna Svedala får 50 000 kr till Projektskafferiet. Genom fortsätta föreläsningar och nätverksträffar vill man framhäva betydelsen av de lokala verksamheterna och vikten av fortsatt utveckling.

Svaneholms Slotts Andelsförening får 85 000 kr för Svaneholms slott-ett slott för alla-kommunikation och tillgänglighet. Svaneholms Slott vill synliggöra och utvecklas genom en gemensam logga och portal, för att få ett attraktivt slott med ett starkt varumärke.

Rydsgårds Scoutkår får 10 000 kr till Ledarutbildning. Antalet medlemmar ökar och scoutkåren vill bli bättre på att leda kåren och hålla en hög nivå på sina ledare. Därav vill de vidarutveckla sina ledare.

Svedala Ungdomsbrandkår stödföreningen får 30 000 kr för projektet Ungdomsbrandkår. Ungdomskåren utbildar ungdomar i säkerhetstänk och första hjälpen, för att verksamheten skall vara säker behövs nya larmställ.

Tegelakademin får 30 000 kr för Nytryckning av boken ”Se Teglet”. Tegelakademin vill öka intresset, kunskapen och förståelse för tegel och tegelarkitekturen i ett nytryck av boken ” Se Teglet”.

Skurups Bordtennisklubb får 20 000 kr till Friskvårdspingis.
Genom spridning av hälsonyttan av bordtennis som motionsform och sätta ut bordtennisbord som skapar gemenskap och samvaro på arbetsplatser.

Dybecks byalag får 20 000 kr till Utveckling av boulebanan i Hörte Hamn. Byalaget vill göra boulebanan tillgänglig för Hörte Hamns besökare och bla låna ut bouleklot, och få ett helhets koncept till Hörte Hamn.

Janstorps AIF får 100 000 till Friskvård för alla. Janstorps AIF vill bygga ett utegym för att bidra med friskvård och träning till medlemmar och föräldrar samtidigt som deras barn tränar fotboll.

Vemmenhögs Härads Fornminnes-och Hembygdsförening får 20 000 kr till Information på Svaneholms Slott. Föreningen vill få fler att ta del av informationen och ge en minnesvärd historisk upplevelse samt sätta Skurup på kartan.

Publicerad 20 November 2017 15:32