Så ska inbrotten stoppas

Unikt samarbete mellan polisen, trafikskolor och brukshundklubbar

Av
Fredrik Rubin

SYDÖSTRA SKÅNE. När soltimmarna blir färre ökar risken att utsättas för bostadsinbrott. För att minska inbrotten och öka tryggheten inleds ett samarbete i fem sydskånska kommuner.

Projektet ”VAKSAM” är tänkt att mota Olle i grind, eller åtminstone hålla tjuven borta. Det är genom ett samarbete med trafikskolor och brukshundklubbar i Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Skurup, Sjöbo kommun, som polisen nu tar ett nytt grepp kring problematiken.

– När vi får kännedom om att ett bostadsinbrott skett i ett bostadsområde, kommer vi att kommunicera detta till våra samarbetspartners. Då är tanken att brukshundklubbar och trafikskolor ska förlägga sin verksamhet i den mån det går i det specifika området, säger Malin Sjöblom, kommunpolis i Tomelilla.

Risken för att fler inbrott ska ske i ett område ökar om ett inbrott redan ägt rum. Det menar Sara Schön, kommunpolis i Skurup.

– De årliga trygghetsmätningarna visar att fler än tidigare upplever en ökad oro över att drabbas av bostadsinbrott. Detta samtidigt som antalen inbrott snarare har minskat de senaste åren. Men likväl är det en otrygghet som sprids i våra lokalsamhällen, säger hon.

På frågan om det inte snarare är fler lokala poliser som behövs, för att minska kommuninvånarnas känsla av otrygghet, blir svaret att denna satsning bör ses som ett komplement. Likt grannsamverkan eller nattvandrare.

– Vi drabbas av inbrott, trots lokala poliser här i Sjöbo. Det skulle vi förmodligen drabbas av oavsett om vi var tredubbelt så många, säger Johan Sandelin, kommunpolis i Sjöbo.

Inspiration är hämtad från Tyresö kommun, där ett liknande projekt drog igång redan 2008.

– Vi har frågat Tyresö vilket resultatet var, svaret blev att bostadsinbrott minskat med hälften, säger Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad.

Thorbjörn Måbring från STS Trafikskola, är en av projektets samarbetspartners.

– Vi trafikskolelärare har ofta vårt favorithörn att backa runt. En del boende kan bli trötta på en, men när man säger att det är så att jag faktiskt håller koll i området så trillar polletten ner att man gör nytta på platsen, säger Thorbjörn Mårbring.

Att STS Trafikskola valt att engagera sig i projektet har sin naturliga förklaring.

– Vi drabbades av ett inbrott i våras och vet vilket jobb det innebär. De hade slagit sönder möbler, kastat dokument omkring sig och stulit sådant som verkligen drabbade vår verksamhet, säger Thorbjörn.

En grupp som bokstavligen är ute och sniffar och snokar, är brukshundklubbarnas hundar. Samarbetet innebär att ett stort antal tvåbenta och fyrbenta vänner kommer ha sinnena på helspänn.

– Ystads brukshundklubb har över 300 medlemmar. Vi är alltid ute och kan fotografera misstänka bilars registreringskyltar om det skulle behövas. Vi har även själva drabbats av bilinbrott när vi varit ute i skogen och övat, säger Kerstin Olsson.

Malin Sjöblom, kommunpolis i Tomelilla, visar den skylt som kommer att sättas upp. Foto:Fredrik Rubin

Malin Sjöblom, kommunpolis i Tomelilla, visar den skylt som kommer att sättas upp. Foto:Fredrik Rubin

Kerstin Olsson företräder Ystads Brukshundklubb, som drabbats av bilinbrott.Foto:FredrikRubin

Kerstin Olsson företräder Ystads Brukshundklubb, som drabbats av bilinbrott.Foto:FredrikRubin

Publicerad 08 November 2017 09:38

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag