Aldrig för sent att tänka på sitt yttre

Gymnasielever hjälper pensionärer att ta hand om sitt yttre

Av
Oskar Elfving Söderström

Ystad. När man blir äldre behöver man tänka annorlunda kring sitt yttre. Ska man bli stylist behöver man kunna ge rätt råd. Två flugor i en smäll tänkte SPF och bjöd in till sminkkurs för pensionärer.
SPF i Ystad anordnar med jämna mellanrum aktiviteter för sina medlemmar. En av aktiviteterna den här säsongen blev en kurs i sminkning och om hur man tar hand om sitt yttre på ytterligare sätt.
– Tanken är att dels att det ska vara något trevligt för våra medlemmar men också att man ska lära sig vad som händer med huden när man blir äldre, säger Åsa Ehrlin som sitter i styrelsen för SPF i Ystad.

För att ge medlemmarna den möjligheten har man valt att samarbeta med praktiska gymnasiet och låta deras elever stå för kunskapen.
– Jag hade kontakt med Åsa och vi sade självklart ja, här får eleverna med personlig kontakt, säger stylistläraren André Olsson.

Ett samarbete som mynnade ut i ett välbesökt evenemang där pensionärerna kunde få konsultation kring sminkning hudvårdsråd och hjälp med naglarna.
– Jag blev rekommenderad att gå hit för att jag har besvärliga naglar, säger Gudrun Eilertsson medan hon får manikyr.
En behandling som gav henne mersmak.
– Det här är första gången men jag ska hitta ut till skolan och gå fler gånger, säger hon.

En bit bort sitter Charlotte Währman som precis blivit sminkad och fått lite tips och råd.
– Jag har aldrig haft så här mycket smink, säger hon men tillägger att hon är nöjd, framförallt med den kunskap hon får med sig hem.
– Jag kan så lite om sminkning fast jag är så gammal, men det är aldrig för sent att lära sig och här lär man sig hur färgerna ska läggas.

Det är inte bara de äldre besökarna som har behållning av kursen. För eleverna blir det även ett tillfälle att se vad de har lärt sig.
– Det är kul när man kommer ut, man blir mer framåt när man undervisar andra och man kommer på sådant som man kanske glömt, säger Jane Larsson och berättar att det också blir en annorlunda erfarenhet.
– Det är ändå stor skillnad att sminka äldre personer. 

Enligt André Olsson är det också en möjlighet för eleverna att stärka sitt självförtroende på ett annat sätt än i skolbänken.
– De växer i sin yrkesroll och kännder att de kan detta. Det är något jag tror att de tar vidare i sitt yrkesliv, säger han.

Kursen är både ett sätt för pensionärerna att lära sig mer, men också ett tillfälle för eleverna att utvecklas.

Kursen är både ett sätt för pensionärerna att lära sig mer, men också ett tillfälle för eleverna att utvecklas.

Dominika Nagajs behandling av Gudrun Eilertssons naglar har gett mersmak. Nu tänker Gudrun få fler behandlingar.

Dominika Nagajs behandling av Gudrun Eilertssons naglar har gett mersmak. Nu tänker Gudrun få fler behandlingar.

Publicerad 21 April 2017 12:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag