Nazister intog marknad – hamnade i bråk med bybor

"Politiska och religiösa aktiviteter är inte tillåtna"

LÖVESTAD. Under söndagen fick polisen in flera larm från Lövestads marknad på Österlen. Detta efter att  representanter från Nordiska motståndsrörelsen kommit till marknaden för att dela ut flygblad. När de ombads lämna området uppstod tumult.
Det var under söndagens vårmarknad i Lövestad som fem medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen ställde sig bland marknadsstånden med sin flagga och började dela ut flygblad, något som inte uppskattades av varken arrangörerna eller ortsbefolkningen.
– Vi accepterar inte några politiska eller religiösa aktiviteter på vår marknad, oavsett riktning, säger marknadsgeneral Håkan Stadig.
Platsen där nazisterna ställt sig med sin fana var egentligen avsedd för marknadsstånd, men hade inte blivit uthyrd. När arrangören bad dem flytta sig och ställa sig utanför marknadsområdet, vilket var cirka 40 meter längre bort, vägrade de.
– De sa att de hade rätt att vara på marknadsområdet då det var en offentlig tillställning och att vi fick tillkalla polis om de skulle flytta på sig, så det gjorde vi, säger Håkan Stadig.
Men det dröjde innan patrullen kom på plats och under tiden blev stämningen allt mer hätsk.
– En av dem sprang runt med kamera och filmade allting och några av marknadsbesökarna blev irriterade över vad de höll på med. När de försökte få dem att sluta filma uppstod en konfrontation.
När polisen anlände till platsen kunde de fem aktivisterna till slut avvisas, då de ansågs ha stört allmän ordning. Två av aktivisterna är även anmälda misstänkta för misshandel.
Från Nordiska motståndsrörelsens håll hänvisar man till yttrandefriheten.
– Enligt ordningslagen är det lagligt att dela ut flygblad på platser dit allmänheten har tillträde. Det är en del av den svenska yttrandefriheten, säger deras presstalesman Pär Öberg, till Kvällsposten.

Publicerad 10 April 2017 14:27

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag