I vår är det premiär för två film- och tvproduktioner som Agnes Mikkeline Hansen är med i. Foto: Julia Pileby

I vår är det premiär för två film- och tvproduktioner som Agnes Mikkeline Hansen är med i. Foto: Julia Pileby

”Man får ett sus i magen”

Av
Julia Pileby

Julia Pileby

SKURUP. Allt började med att Agnes Mikkeline Hansen agerade i en film som ingick i ett skolprojekt sommaren 2015. Sedan dess har det gått fort. Under våren är det premiär för filmen Rum 213 och tv-serien Veni vidi vici, där Agnes medverkar som skådespelare.
Agnes Mikkeline Hansen är 14 år och går på Mackleanskolan i Skurup. Hon håller på med cirkusträning, gillar att måla och spela gitarr. Det där med skådespeleriet var inget som hon tidigare hade sysslat med eller som hon haft några större drömmar om.
– Det är roligt och något jag vill hålla med nu ett tag, säger Agnes Mikkeline Hansen.
Den 24 februari har filmen Rum 213, som är en filmatisering av Ingelins Angerborns bästsäljare med samma namn, premiär. Filmen har regisserats av Emelie Lindblom. Den handlar om en tjej som åker på kollo, där mystiska saker snart börjar hända. Agnes Mikkeline Hansen spelar ett spöke.
– Jag har inte själv sett filmen, men jag har hört från både vuxna och barn att de gillar den. Det är en familjefilm, säger hon.

Filmen spelades in under sommaren 2016.
Under hösten tillbringade hon två veckor i Stockholm. Då spelade hon in tv-serien Veni, vidi, vici, som har regisserats av Rafael Edholm. I serien spelar Agnes dotter till en misslyckad regissör, som hamnar i porrindustrin när karriären sviktar.
Agnes spelar mot kända skådespelare som Thomas Bo Larsen, Livia Millhagen och Michael Segerström.
– Det var både roligt och konstigt att träffa skådisarna. Man är så van vid att se dem på tv. Men det var roligt att vi kunde lära oss saker från varandra, säger Agnes Mikkeline Hansen.

Det var filmpedagogen och regissören Karen-Helene Haugaard som först upptäckte Agnes via ett filmprojekt på Gummifabriken. De skulle spela in en film om mobbing och Agnes hade anmält sig som skådespelare.
– Hon tyckte att jag var bra. Så sa hon att det var ”synd att jag inte kunde danska”, för hon skulle göra en kortfilm om sitt eget liv och letade efter en skådespelare.
Agnes Mikkeline Hansen är född i Sverige, men har danska föräldrar och pratar språket flytande.
– Jag sa till henne att jag var dansk, och då fick jag rollen att spela henne när hon var liten.

Nu finns hon registrerad på en sajt där filmbranschen lätt kan hitta skådespelare till projekt. Det är via sajten som hon har skaffat sina uppdrag.
– Man skapar en profil om sig själv och sedan matchas man mot uppslag som passar. Det kommer tips och så kan man skicka in provfilmningar, säger Agnes.
Innan filmrollerna drog igång hade Agnes inte ägnat sig åt skådespeleri.
– Jag tycker inte själv att jag är särskilt bra, men det händer något när de säger ”action”. Man får ett sus i magen och det gör att det blir bra, säger Agnes.


Publicerad 05 February 2017 08:00