Barndomens berättelse blev bok

Röster i öster: Lokalreporter Britt Risberg

Av
Louise Sillén Herzegh

SJÖBO. I snart 30 år har journalisten Britt Risberg rapporterat om Sjöbo, men längtan efter att gå på djupet fick henne att återvända till hemtrakterna i Östergötland. Till jul är hon bokaktuell tillsammans med storebrodern Leif Risberg.

På Ystads Allehandas redaktion på Norregatan i Sjöbo har man redan kommit långt i det dagliga arbetet när klockan närmar sig 11.
Alla som någon gång har satt sin fot på en lokalredaktion vet att tempot är högt, men Britt Risberg, som arbetat här sedan slutet av 80-talet, har varken tröttnat på jobbet eller på orten.
– Fördelen är att man har lite perspektiv och kan sätta saker i ett sammanhang, man vet att allt inte är nytt som politikerna föreslår, konstaterar hon medan hon dukar fram kaffe och pepparkakor.
Och skrivandet, ja, det älskar hon ner till minsta lilla notis. Men då och då pockar behovet av att få växla tempo på. Behovet av fördjupning, att få gräva och borra ner sig i ett ämne.
Tidigare har Britt Risberg gett ut hembygdsboken ”Det gamla Sjöbo”, men när det var dags för nästa bokprojekt reste hon norrut till hemkommunen Ydre i Östergötland och det lilla samhället Österbymo.
Orten hamnade något oväntat på både nationella och internationella mediers nyhetsagendor 1964, när den hätska debatten som senare fick namnet ”apstriden” rasade.
En rykande färsk lärobok i OÄ var det som fick konservativa Ydrebor att se rött. I den fick eleverna nämligen inte lära sig att människan var Guds skapelse, utan delade stamträd med apan.
– Jag var ju liten då, men min bror Leif som är född -53 mindes litegrann och under uppväxten fick vi ofta höra berättelser om apstriden. När det närmade sig 50-årsjubileet bestämde vi oss för att ta reda på vad som egentligen hände, säger Britt Risberg.
Hon och brodern Leif, som är lektor i svenska och historia, började göra intervjuer och ”rota i kommunarkiven”. Resultatet blev boken ”Den stora apstriden i Ydre” som kom ut redan 2014.
Lagom till jul ges den nu ut i nyutgåva med nytt material.
I boken finns flera tidningsklipp som visar hur apstriden skildrades i media då, saker som i dag onekligen lockar till skratt.
– Det fanns ingen hejd på fantasin. Men vi vill inte göra oss lustiga, utan skildra dels vad som hände och dels brytningen mellan det moderna Sverige och det lilla lantbrukssamhället där frikyrkorna hade en stark ställning.
Det visade sig att det inte bara var syskonen Risberg som undrat vad som egentligen hände. Boken fick mycket uppmärksamhet när den kom och engagerade såväl kommunalrådet som ortsborna.
– Arbetet var väldigt roligt och boken skulle man kunna säga är ett gränsfall mellan journalistik och en uppsats i lokalhistoria.
Tillbaka i Sjöbo filar Britt Risberg redan på nästa projekt. Ännu en gång planerar hon att återvända till sina rötter, men denna gång reser hon längre tillbaka i historien och ämnet är ond, bråd död.
– Min farfars far anklagades för att ha giftmördat sin fru och sitt lilla barn med arsenik, det var väldigt dramatiskt, säger Britt Risberg och tillägger att hon just nu väntar på domböckerna som behövs för att gräva vidare.

Fakta

Namn: Britt Risberg
Ålder: 55 år
Yrke: Journalist. Nominerades 2009 till Guldspaden för ”Historien om syskonen i Vollsjö” tillsammans med Per Nilsson.
Bor: I Fyledalen.
Familj: Maken Tomas, utflugna sönerna Viktor och Östen, bonusbarn och bonusbarnbarn.
Intressen: Odla grönsaker i den stora trädgården och att läsa.
Aktuell: Med boken ”Den stora apstriden i Ydre”

Publicerad 21 December 2016 06:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag