”Vi skapar verk av gammalt skräp”

Av
Tommy Stambolovski

ÖSTERLEN. Under hösten startades Kulturverkstäder på Österlen. Ett av Sveriges största integrationsprojekt som leds av en frivillig organisation, där Österlenbor får möjlighet att träffas och skapa kulturella verk tillsammans. 
?Kulturverkstäderna som startade i september och pågår fram till maj 2017, är ett samarbetsprojekt mellan Österlen stödförening för flyktingar och Borrby bokby.
?Totalt är det åtta verkstäder i Ystads, Tomelillas och Simrishamns kommuner som leds av erfarna pedagoger och kulturarbetare.
Här träffas ?människor ?med olika kulturell bakgrund och tillsammans skapar olika verk med kultur som tema.
– Det vänder sig både till nyanlända och människor som fått uppehållstillstånd och bott här i några år. Men även folk från Sverige deltar, berättar Malena Skote som är verksamhetsledare för verkstaden på Hammenhögs bokcafé.
I den gruppen så arbetar man med återbrukshantering och skapar med skräp.
– Med hjälp av olika tekniker så skapar vi nya saker av gammalt skräp. Det tillverkas bland annat mattor, korgar av gammalt tidningspapper och så gör vi om ölburkar till miniatyrmöbler, berättar Malena Skote.
Deltagarna får ?även möjlighet att prata och lära känna varandra under arbetets gång.
– Det blir många spontana berättelser och det pratas mycket om skolor, utbildningar, jobb och bostad. Många har ju flytt från krigshärjade länder och delar med sig av sina upplevelser och seder.
– Förutom arbetet i verkstaden så åker vi också ut på utflykter och så får vi besök av inbjudna gäster.
I gruppen finns det totalt 15 stycken deltagare. Och förutom från Sverige så kommer de från Syrien, Etiopien, Eritrea, Tjeckien och Afghanistan.
Malena berättar att många lärt sig att prata bättre svenska sedan verksamheten startades upp.
– Det är ett bra komplement till SFI och kyrkans språkcaféer. Många öppnar upp sig och vågar prata svenska. Och de svenska deltagarna tycker det är roligt att lära känna människor från olika kulturer.
Den 20 november? arrangeras det en utställning i Hammenhögs bokcafé där alla verk som skapats ställs ut.

Publicerad 27 October 2016 08:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag