Efter att ha arbetat i drygt 30 år i företagsledande befattningar har nu Sjöbokvinnan Carina Jönsson startat eget företag med inriktning på ledarskap, kommunikation, coachning och mentorskap. Foto:privat

Efter att ha arbetat i drygt 30 år i företagsledande befattningar har nu Sjöbokvinnan Carina Jönsson startat eget företag med inriktning på ledarskap, kommunikation, coachning och mentorskap. Foto:privat

Carina vill stötta chefer och teamledare

Av
Tommy Stambolovski

SJÖBO. Med sin gedigna ledarerfarenhet vill Carina Jönsson nu hjälpa chefer och teamledare att bli bättre i sina roller. Därför har hon startat ett konsultföretag i Sjöbo.
– Jag har alltid arbetat med att leda, säger hon.
Efter att ha arbetat i drygt 30 år i företagsledande befattningar, med som mest 150 personer i sin organisation, så har nu Sjöbokvinnan Carina Jönsson istället blivit egenföretagare.
– Jag ville prova något nytt. Ha lite friare möjligheter, kunna jobba hemifrån och kombinera det med andra saker på min fritid som jag kanske kände inte var möjligt innan, säger Carina Jönsson.
Företaget Carina Jönsson Consulting, som startades för drygt en månad sedan, har en inriktning på ledarskap, kommunikation, coachning och mentorskap.
– Mitt stora intresse är att se hur personer och grupper utvecklas och kan göra det som de faktiskt strävar mot och vill göra. Är man en chef så handlar det mycket om att våga. Ibland måste man chansa och ibland måste man våga ta tuffa beslut.
Hon menar att just kommunikationen är ledarnas viktigaste verktyg.
– Det handlar om att kunna både muntligt och skriftligt förmedla det som ska förmedlas på rätt sätt samt med respekt och engagemang. Då kommer vi också in på coachning då man ibland behöver ha en individuell diskussion med medarbetare om olika styrkor och svagheter.
– Sen är jag också nyfiken på hur biten med mentorer kan utvecklas framåt. I dagens samhälle kan det ju vara bra att ha en mentor som är yngre än sig själv. Just för allt går så himla snabbt i teknikutveckling och anpassning till nyhetens behag.
Carina har tidigare arbetat dagligen med de här bitarna i sina olika roller.
– Organisationsförändringar har ju blivit vardagsmat idag och det ställer ännu högre krav på ledare och chefer att vara snabbfotade att genomföra förändringen eller planera nästa om den inte ger önskat resultat.

Hon vill nu främst stötta mellanchefer men även egen- och småföretagare i Sjöbo, med fokus på att ha en väl fungerande arbetsmiljö.
– Chefer och företag har ett mycket större ansvar i dag för att vi inte ska bli sjuka när vi jobbar. Jag känner att jag har mycket erfarenhet i bagaget över hur jag arbetat med stresshantering och arbetsmiljöfrågor och är helt övertygad om att fokus på ledarskapet är av största vikt.
Varför har just du blivit en ledare?
– Jag är storasyster och har alltid känt att jag är en ledare och bekväm med ett stort ansvar. Jag har också en helikoptersyn på saker och ting som gör att jag har en förmåga att snabbt ta ett beslut och leda saker framåt.
I morgon, torsdag, kommer Carina att presentera sig själv och företaget på kommunens företagarfrukost.

Publicerad 25 October 2016 13:00