Freja och Julia Lindskog i en av trädgårdarna de har designat. Till våren hoppas de ha startat upp sin handelsträdgård. Foto: Julia Pileby

Freja och Julia Lindskog i en av trädgårdarna de har designat. Till våren hoppas de ha startat upp sin handelsträdgård. Foto: Julia Pileby

Röster i öster:

Systrarna Freja och Julia Lindskog

De gröna fingrarna blev ett företag

Av
Julia Pileby

Julia Pileby

RÖSTER I ÖSTER. Freja och Julia Lindskog har bara drivit sitt företag i ett och ett halvt år, men har redan stora planer på att utveckla verksamheten. Till våren hoppas de på att kunna öppna en handelsträdgård hemma på tomten i Valleberga.
Mitt ute på Österlen, bland fälten, har Freja Lindskog, 23, och systern Julia Lindskog, 21, förlagt sin arbetsdag.
Hos ett företag i trakten rensar de regelbundet ogräs som sticker upp bland gruset på gårdsplanen. Men att jobba med växter var egentligen inget som var planerat.
– Jag började sommarjobba på en handelsträdgård. Men då var jag inte alls särskilt intresserad av växter, säger Freja Lindskog.
– Men med tiden fick jag alltmer ansvar och började känna att det var rätt roligt.
Efter en tid anslöt systern Julia. De jobbade på handelsträdgården och bestämde sig sedan.
– Jag har alltid velat starta ett eget företag, säger Freja Lindskog.
– Vi blev bitna av trädgårdslivet. I början kändes det läskigt, men nu känns det bara självklart med ett eget företag, säger Julia Lindskog.
I början fick de råd och stöd från Nyföretagarcentrum i Ystad.
– Vi fick verkligen bra råd och stöd, både därifrån och från andra företagare, säger Freja Lindskog.
De har pluggat en praktisk utbildning i Simrishamn och i vintras läste de ytterligare kurser i trädgårdsdesign och beskärning.
De ägnar sig åt trädgårdsskötselns alla delar; från gräsklippning och ogräsrensning till att göra trädgårdsdesign och blomsterarrangemang.
– Nu håller vi på att bygga upp växthus hemma på gården. Målet är att öppna handelträdgården till våren och kombinera den med det andra trädgårdsjobbet, säger Freja Lindskog.
Till andra som funderar på att starta företag tror de på att börja i liten skala och göra det mesta själv.
– Gå inte in för stort, och gör det du kan själv, säger Freja Lindskog.
– Och tro på din idé, säger Julia Lindskog.
 

Röster i öster

I porträttserien ”Röster i Öster” berättar vi om unga människor som bor i kommunerna Sjöbo, Ystad, Simrishamn och Skurup. Har du tips på någon spännande person - maila redaktionen: redaktion.ystad@lokaltidningen.se eller tagga oss på instagram, där vi heter @rosterioster. Alla bilder finns här: #rösteriöster

Publicerad 02 September 2016 12:00