Den 21 juli är det premiär för ett helt nytt lopp i Tomelilla. Österlen Green Run är ett lopp som går över golfbanan. Foto: Privat

Den 21 juli är det premiär för ett helt nytt lopp i Tomelilla. Österlen Green Run är ett lopp som går över golfbanan. Foto: Privat

Grönt lopp över greener och bunkrar slår ett slag för miljön

Av
Julia Pileby

Julia Pileby

TOMELILLA. Den 21 juli är det premiär för ett nytt lopp i Tomelilla. Österlen Green Run är loppet som löps på golfbanan. En del av intäkterna går till välgörenhet.
Det var Lasse Nilsson i nätverket Österlen som kläckte idén om att ha ett lopp på golfbanan. Löpcoachen Daniela Foussianis tog idén vidare och kontaktade Tomelilla Golfklubb.
– Jag tycker att det är kul för att det är annorlunda, säger Daniela Foussianis.

Loppet, som kommer vara två distanser, fyra och nio kilometer, löps på golfbanan.
Med Österlen Green Run vill arrangörerna både slå ett slag för miljön och visa på att golfbanan kan användas till mer än att bara spela golf på.
– Vi kommer att ge en slant av anmälningsavgiften till en organisation. I nuläget lutar det åt Naturskyddsföreningen. Det är en stor organisation som jobbar för miljön i hela Sverige, säger Daniela Foussianis.

Tomelilla golfklubb ser loppet som en möjlighet att använda golfbanan på ett nytt sätt.
– Loppet kommer att aktivera ungdomarna i klubben, eftersom de ska vara funktionärer.
– Det är första året som den här tävlingen hålls, och den är den enda i sitt slag, eftersom man springer på golfbanan, säger Daniela Foussianis. .
– Det kommer att vara tidtagning, men det är ett motionslopp i första hand, fortsätter hon.
Hon tror och hoppas på att den här typen av lopp, där en del av intäkterna går till välgörenhet, kommer att sprida sig.
– Jag har själv sprungit en del sådana lopp utomlands. Jag tror på att man springer för ett gott syfte. Det skulle vara kul om det blev en trend även i Sverige, säger hon.


Publicerad 15 June 2016 08:00