Nyanlända tar aktivt ansvar för sin egen integration

Vill ge en samlad bild av projekt som Ystadbor kan engagera sig i

Av
Pauline Bengtsson

YSTAD. Under hösten samlades en grupp människor i en Facebook-grupp. Bland dem finns Ystadbon Peter Eriksson som införde begreppet Språkvän på ett lokalt plan. Språkvän Ystad har under hösten och vintern matchat nyanlända med Ystadbor för att genom gemensamma intressen hjälpa de nyanlända att komma i kontakt med svenskar och det svenska språket på ett naturligt sätt.
- Nu tar vi detta vidare genom en hemsida där vi ger en samlad bild av vilka projekt man som volontär kan engagera sig i. Just nu är det behovet av språk och förståelse för vår kultur och referensrammar som är oerhört viktiga, för att de snabbt ska komma in i och ut i samhället, säger Peter Eriksson.
Det finns ett stort behov av fler människor som engagerar sig och hjälper till med processen. Därför har boende på Beach House i Ystad själv tagit på sig att dela ut 5000 flygblad med information om olika projekt i Ystadbornas brevlådor, och hoppas att det ska ge stor effekt.
- Trycket har möjliggjorts av donationer och sponsorer och utdelning sker av ett 10-tal
flyktingar som är väldig sugna på att utöka sina nätverk. De är glada över att kunna
göra något praktisk för att skynda på integrationsprocessen. Det är så vi försöker jobba – tillsammans, säger Peter Eriksson.
 
 
 

Projekt

Vill du veta mer om vad just du kan göra kan du gå in på: www.integrationiystad.se

Publicerad 22 February 2016 13:26

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag