Linda Karlsson promenerar i dag med glädje på stranden i Ystad. Men under skoltiden var det inte med lätta steg hon gick med familjens hund längs strandkanten. Med appen #LikaStark vill hon hjälpa andra. ?Foto: Privat

Linda Karlsson promenerar i dag med glädje på stranden i Ystad. Men under skoltiden var det inte med lätta steg hon gick med familjens hund längs strandkanten. Med appen #LikaStark vill hon hjälpa andra. ?Foto: Privat

LikaStark gör det enklare för utsatta att söka hjälp i tid

Linda Karlsson lanserar appen LikaStark

Av
Pauline Bengtsson

YSTAD. Hon använder sina egna erfarenheter för att nå ut till unga som behöver stöd och hjälp. Genom att samla så mycket information som möjligt i en kommande app, #LikaStark, vill hon nå ut när livet känns meningslöst.
När Lokaltidningen skrev om Linda Karlsson för ett år sedan var tankarna på att göra en app med information till unga som behöver stöd och hjälp, på tankestadiet. Nu är appen snart klar och den 17 mars ska den lanseras på ett event i Malmö med tidigare generalsekreteraren för BRIS, Kattis Ahlström som inledningstalare.
– Grunden till appen baseras utifrån mina erfarenheter som föreläsare. Jag stod framme vid tavlan och pratade och skrev ner olika telefonnummer till hjälplinjer och organisationer. Du kan ju själv tänka dig om du är utsatt - skulle du anteckna för glatta livet när du vet att dina klasskompisar tittar på, säger Linda Karlsson.
Olika behov
Om man samlar information från olika organisationer under ett tak behöver den som vill bara komma ihåg ett namn. Utifrån appen kan de sedan ledas till rätt hjälp beroende på vilken problematik personen har.
Problematiken kan se olika ut för varje barn. Det kan handla om mobbning, rasism, våld i hemmet, självskadebeteende eller kanske till och med självmordstankar.
– Oavsett problematik är målet att varje barn och ungdom ska kunna hitta den hjälp de behöver när de behöver det., säger Linda Karlsson.
En sektion för hjälp till föräldrar vars barn är utsatta kommer också att finnas i appen.
– Jag vet själv hur dåligt min mamma mådde av att veta att jag var mobbad under  nästan hela min skoltid. När skolan stod handfallen och jag själv inte ville prata om det så önskar jag att det hade funnits hjälp att få även för henne, säger Linda Karlsson.
Hunden var hennes enda vän
Det är hennes egna erfarenheter som ligger till grund för hennes engagemang. Hon vet exakt hur det är att bli utsatt för mobbning dag ut och dag in.
– Min enda vän under många år var vår hund som jag promenerade med längs med stranden här i Ystad.
Och det är på stranden i Ystad som hon har spelat in en tre minuter kort film där hon berättar om barndomens utsatthet och hur hon i dag lever det liv hon vill och mår bra. Hon har familj och vänner och känner sig delaktig i samhället.
– När man är utsatt behöver man framgångshistorier om vi nu ska kalla det så. I appen samlar jag just nu personliga berättelser från andra unga bland annat Malin Engelbrektsson och Sandra Hansen som båda har gått ut i media med vad de har varit med om.
Lindas korta filmklipp fick  221 delningar och 20 000 visningar på Facebook.
– Behovet är stort.
Linda pratar alltid om den andra sidan - de som mobbar. När hon gick in på killfragor.se var en av de vanligaste frågorna "Är jag en mobbare?"
– Behovet är stort även från andra sidan. En ung människa som mår bra utsätter inte andra för mobbning och trakasserier.
Appen är bara början till att återigen få in föreläsningar på bland annat skolor.
– Det finns ett stort behov av att prata om utsatthet. tanken är att LikaStark ska göra det enklare för utsatta att få hjälp i tid, säger Linda Karlsson.

Publicerad 08 February 2016 08:00