Kocktalang gästade Tolånga

Av
Gabriella Elofsson

TOLÅNGA. 20-årige kocken Filip Poon, som deltog i Sveriges Mästerkock 2015 på TV4, är en fena på att laga mat. Nyligen besökte han Tolånga 17 i Sjöbo för att lära mer om var maten han lagar kommer ifrån.
– Det är en helt fantastisk gård, sammanfattar Filip Poon sina intryck från Tolånga gård med.
– Här har de ett fullt koncept, från uppfödning till slakt, styckning, försäljning, tillagning och servering.
Allt tas tillvara och så borde det vara överallt. Och djuren lever ett fritt, bra liv.
Ibland kan konsumenter vara osäkra på varför de ska välja svenskt kött. Det ska Filip Poon råda bot på i ”Poons köttskola – en resa bland svenska gårdar” som kan följas på sajten recept.nu. Tittarfavoriten från programmet Sveriges Mästerkock har tjänstledigt från Marcus Aujalays krog i Stockholm där han annars arbetar. På sin resa genom Sverige besöker han sju gårdar, för att lära och sprida böndernas kunskap om kött. Lantbrukaren Tomas Persson, som driver Tolångas avel, köttbutik och krog tillsammans med frun Ann, inledde Filip Poons heldag med en rundtur bland korna ute på betesfälten. Deras kor av raserna Röd Angus och Svart Angus lever ett naturligt uteliv året om. På gården bedrivs också uppfödning av grisar, av rasen Duroc.
– De är väldigt fina med sitt lite vilda utseende. Och köttet är extremt gott. Det är rikt på fett och fett är lika med smak, säger Filip Poon.
Efter rundturen i hagarna fick Filip Poon botanisera bland gårdens kött i butiksdisken innan han ställde sig vid grytorna i köket. Kocktalangen svängde ihop bland annat en högrevsgryta med rotselleri, lök och rölleka, och bräserat grislägg med pepparrot, senap och en fänkålssallad.
– Högrev har den fina köttsmak man är ute efter. Personligen tycker jag bättre om det än exempelvis oxfilé, säger Filip Poon.
– Just Angusköttet är verkligen extraordinärt fint, tillägger han.
På Tolånga var man imponerad av kocktalangens entusiasm.
– Han har en enorm motivation och är väldigt duktig. Hela vårt personallag blev smittade av hans entusiasm. Och han gör så vackra upplägg av maten, säger Tomas Persson.
Och Filip Poon var lika imponerad av den miljö och det engagemang han mötte på Tolånga.
– De brinner verkligen för vad de gör, det syntes tydligt. Det är alltid roligt att träffa sådana människor. De har förmedlat respekt för djuren till mig, och stolthet över det svenska köttet, säger Filip Poon.
– Vill man ta ett etiskt ansvar för vad man äter är det svenskt kött man ska välja, säger Tomas Persson.

Foto: Recept.nu

Foto: Recept.nu

Publicerad 30 September 2015 10:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag