Passion över profit

Av
Stina Rosén

FÅGELTOFTA. ?Under vinterhalvåret arbetar John Annas som gymnasielärare i Bollerup, ett jobb han tycker mycket om men hans passion, det är böcker och berättelser.

Det första som möter en i entren till Johns antikvariat i Fågeltofta är en ganska moloken hund med trattkrage. Det är Blackie, en polsk vallhund som har blivit biten i rumpan av en mastiff nere i Ystad. Sen ser man alla böckerna. Hyllmeter efter hyllmeter, från golv till tak fyller de väggarna i den gamla skolan. På golven orientaliska mattor och i högtalarna jazz på låg volym. Sen ser man en liten, liten grå kattunge som jagar dammråttor.
– Dafne blev utslängd ur en bil. Vi hittade henne på tomten för några veckor sedan. Blackie är avundsjuk för katten får mycket godare mat. säger John Annas, bokhandlaren.
Så inte nog med att han måste bära plasttratt, han har fått konkurrens också. En förstår ju att han är lite butter, Blackie.

Samlar åt andra

John Annas började sälja böcker när han samlat färdigt åt sig själv.
– Många gubbar är mer boksamlare, de vill ha fina utgåvor eller alla band till exempel. Det intresserar mig inte alls. För mig handlar det bara om läsupplevelser.
Att bokbranschen är tuff, det vet nog alla och det gäller även för antikvariaten.
– Lönsamhet kommer inte riktigt in i bilden.
Det som driver honom är något annat, att få dela med sig av bra berättelser.
– Jag har ett konstigt bokminne, min superkraft. Jag kan ha svårt att minnas ett ansikte men om någon frågat efter en speciell bok kan jag minnas det flera år senare när jag får in boken. Vem det var som ville ha den.
På hyllorna i Fågeltofta står mellan 6ooo och 7000 böcker, totalt har han runt 20 000.
– Det är ändå ett ganska litet antikvariat och det kommer aldrig att bli större än så här.
– För att jag ska kunna rekommendera en bok måste den ha gått genom mina händer.
Sedan 1999 har John Annas stått på torget i Simrishamn med sin boklåda. 2008 öppnade han sitt första antikvariat i Ystad och 2013 flyttade han den verksamheten till den gamla skolan i Fågeltofta. Men han står kvar i Simrishamn. Åtta till 16 fem dagar i veckan hela sommaren. När han packat ner boklådan kör han hem till Fågeltofta och öpnnar där, två timmar varje vardagskväll, två på lördagar och fyra timmar varje söndag. Hela sommaren.
Ingen rast och ingen ro alltså. Förrän nu, när hösten kryper närmare.

Dafne, den lilla hittekatten har funnit sig väl tillrätta i ett paradis av klättervänliga bokhyllor.

Dafne, den lilla hittekatten har funnit sig väl tillrätta i ett paradis av klättervänliga bokhyllor.

Lärare vintertid

Under terminstid arbetar John Annas som gymnasielärare på Bollerups naturbruksgymnasium. Han undervisar i engelska och svenska. Litteratur är en pedagogisk utmaning säger han.
– Vad man än rekommenderar till eleverna blir den boken lite tråkigare. Den blir förstörd för eleverna för att de måste läsa den.
John Annas gillar båda sina jobb.
– Båda grejerna är sköna att lämna och sköna att komma tillbaka till.
Att John Annas inte lämnade torget därhän när han öppnade antikvariat säger han beror på strömmen av människor som passerar torget.
– Jag vill ju träffa människor och prata om böcker. Inte ens på det bästa antikvariatet i världen går det förbi så mycket folk. Alla är spontanbesökare på torget.
NAturligtvis kan han inte riktigt släppa böckerna riktigt under teminen heller. På lördagar står han på torget så ofta vädret tillåter och på söndagar håller han öppet i Fågeltofta året om.

John Annas och Blackie.

John Annas och Blackie.

John Annas boktips för höstmörkret

Miss peregrines ?hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs.
?– En bok skriven för ungdomar som vem som helst kan läsa. Författaren hittade en massa underliga bilder och hittade på historien kring bilderna.
?En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier.

Bastarden? från Istanbul av Elif Shafak.
?– Författaren är från Tunisien, ett diplomatbarn som bott i hela världen under sin uppväxt. Känns lite som Isabel Allende eller Gabriel Garcia Marquez. Det dyker upp vissa sagoelement som inte känns konstiga. En stark berättare.

Flugfällan ?av Fredrik Sjöberg.
?– Den här boken har allt, den är lättillgänglig, rolig och upplysande. Alla som läser den gillar den oavsett ålder.
?På Norsteds förlags hemsida står det så här: Flugfällan är en självbiografisk betraktelse över samlandets psykologi, men också ett underhållande försök att förklara varför vissa människor söker sig till öar, även där inga öar finns.

Godnattsagor ?för barn som dricker av Marjaneh Bakhtiari.
?– När kulturer möts blir det oftast bra.
?Ordfront förlag skriver: De röker och dricker och snackar skit om sin mamma och får ångest och går på yoga och lever som många andra medelålders medelklasskvinnor. Men de bor i Tehran och inte i Trelleborg.

What Remains ?av Sally Mann.
?– En bok som visar att fotografi inte bara är avbildande utan berättande och konstnärligt. Bilderna berättar om allting skröplighet, att allting går sönder och dör. Till och med själva bilderna är skamfilade. Bilder på olika objekt och döda människor och ting. Lite dystert men inspirerande och väldigt olikt hennes tidigare böcker.
?Bullfinch press skriver: Sally Mann i en femdelad meditation över döden.

Publicerad 22 August 2015 12:30