Ingela Mauritsson äger och vallar 400 tackor mellan Kåseberga och Ales stenar. I sommar kan du följa hennes arbete med fåren på nära håll om du hänger med på en herdevandring. Foto: Pauline Bengtsson

Ingela Mauritsson äger och vallar 400 tackor mellan Kåseberga och Ales stenar. I sommar kan du följa hennes arbete med fåren på nära håll om du hänger med på en herdevandring. Foto: Pauline Bengtsson

Häng med på en herdevandring i sommar

Ingela Mauritsson är fåraherde i Kåseberga

Av
Pauline Bengtsson

KÅSEBERGA. En visselpipa, två hundar, ett gäng får och en fåraherde. Det är upplägget inför sommarens herdevandringar kring Kåseberga.
Ingela Mauritsson och hennes man, lantbrukaren Leif Nilsson, driver ett traditionellt lantbruk i Löderup.
2005 köpte de en besättning får av rasen Gotländskt pälsfår.
– Vi avlade för pälsens och skinnens skull  men slutade med det redan 2009 när vi köpte in våra köttrastackor och baggar och satsade på lammproduktion i stället, berättar Ingela Mauritson som har huvudansvaret för de 400 tackorna som betar på markerna kring Kåseberga och Ales Stenar.
Beslutet att göra sitt arbete till en naturutflykt för allmänheten, tog Ingela efter att under några års tid  haft många nyfikna turister  som följt henne när hon två dagar i veckan flyttar fåren mellan olika beten.
Intar position
– Folk är naturligt nyfikna och gillar att se mig arbeta med hundarna. Dessutom kan de komma nära tackorna och får en vacker promenad över kullarna, säger Ingela som har praktikanten Emma Ljunggren från Mossby med vallhunden Morris vid sin sida på vandringarna.
Ingelas egna hundar Liz och Tim är de som har full koll på tackorna. Minsta kommando från Ingelas visselpipa och Liz springer i en båge runt tackorna, uppför kullen och lägger sig i position. Nedanför skocken intar Tim sin position. Ingela visslar och Liz börjar arbeta. Tackorna springer i samlad trupp nerför backen mot Tim som ser till att de stannar där de ska.
Av de 400 tackorna är cirka hälften en korsning av raserna Dorset och Finull och hälften renrasig Texel. Två gånger om året kommer SM-mästaren i fårklippning, Magnus Wuolo, till gården och klipper de ulliga tackorna som dessutom får de godaste lammen.
Äter mer lammkött
– 2014 blev vi utnämnda till bästa lammproducent av Scan, berättar Ingela och menar att det finns utrymme för fler producenter eftersom lammköttsätandet har tilltagit i Sverige.
En herdevandring i Kåseberga tar ungefär en och en halv timme. Då följer man Ingela i det arbete som hon ändå skulle ha utfört.
– De följare som dykt upp spontant under åren har varit fascinerade över hundarnas arbete. Dessutom är det en vacker tur över till Ales stenar, säger Ingela om sin arbetsplats.
Vallhundstävlingar
Är du intresserad av att titta på vallhundstävlingar så är det helgen den 4-5 juli som gäller. Då tävlar ett flertal hundar och herdar i de olika vallningsteknikerna och det blir marknad med får som huvudtema.
 

Tackorna är snälla och nyfikna. Foto: Pauline Bengtsson

Tackorna är snälla och nyfikna. Foto: Pauline Bengtsson

Herdevandring

Vill du veta var och när går du in på www.skånefår.se

Priset är 100 kronor för vuxna och 50 kronor för barn. Från juni till augusti.

Publicerad 18 June 2015 15:45