Akutbjällran hennes tolfte på Kabusa förlag

Av
Jea Jonsson

RECENSION. En av våra mest lästa författare, Karin Brunk Holmqvist, har just släppt sin senaste skapelse Akutbjällran. Det är hennes tolfte bok på samma förlag, den första Potensgivarna, kom för tio år sedan och har roat tusen och åter tusen läsare. Både den och flera av hennes andra romaner har översatts till tyska, danska, norska och finska.
Jag kör från Tomelilla mot Smedstorp och svänger vänster mot Sankt Olof. Det går saktare än vanligt eftersom jag försöker hitta den där husklungan där Julia, Elsa, Ragnar och sommargästerna bor. Så klart inser jag att personerna är lika fiktiva som deras boenden men kan inte låta bli. Akutbjällrans persongalleri har krupit under skinnet på mig och blivit som verkliga. Precis som miljön romanen utspelas i.

Karin Brunk Holmqvist senaste roman påminner på många sätt hennes allra första på förlaget; Potensgivarna. Där var det de påhittiga systrarna Tilda och Elida som härjade. När jag lär känna huvudpersonerna Julia och Elsa i Akutbjällran tänker jag att de fyra kunde ha varit systrar. De förmedlar samma underfundighet och humor.

Systrarna Julia och Elsa lever enkelt och anspråkslöst i ett litet hus utanför Smedstorp, granne med hjälpsamme Ragnar, en före detta lantarbetare. En dag blir de kallade till en advokat i Ystad där de får sitt livs största överraskning; deras kusin Ulla, som de inte träffat sedan de var barn, har valt dem som arvtagare.

Det visar sig att Ulla varit en riktigt välbärgad kvinna med tjusig villa i Nybrostrand.
Någon större glädje i att få ta hand om kvarlåtenskapen känner varken Julia eller Elsa.
Nog händer att de har roligt när de unnar sig att någon enstaka gång slösa och skämma bort sig själva, och när de kan vara generösa mot andra, men, som Povel Ramel skaldar: ”Ja se pengar, ja se pengar, är till bekymmer för fattig och för rik.”

Att läsa Karin Brunk Holmqvist är som vanligt att sitta med ett leende klistrat på läpparna och en undran över varifrån hon får allt. Hon är en välsignad ”skrönikör”.
I Akutbjällran lyckas hon behandla alla de sju dödssynderna: girighet, avund, högmod, lust, frosseri, vrede och lättja, utan att för ett ögonblick skriva någon på näsan.
alla hennes romaner har jag läst och jag har alltid hållit Potensgivarna högst. Men frågan är om den inte nu fått konkurrens av Akutbjällran.jea.jonsson@lokaltidningen.se

Publicerad 16 March 2015 12:00