Kocken Martin Sjöstrand ?äger och driver restaurangen Hörte Brygga tillsammans med sin fru Emma Andersson-Sjöstrand. I december hamnade Hörte Brygga både i restaurangbibeln White Guide och blev utnämnd till bästa skånska restaurang av Magasinet Skåne. ?Foton: Pauline Bengtsson

Kocken Martin Sjöstrand ?äger och driver restaurangen Hörte Brygga tillsammans med sin fru Emma Andersson-Sjöstrand. I december hamnade Hörte Brygga både i restaurangbibeln White Guide och blev utnämnd till bästa skånska restaurang av Magasinet Skåne. ?Foton: Pauline Bengtsson

Kocken som satte Hörte på White Guides matkarta

Av
Pauline Bengtsson

Hörte.  Utnämnd till Skånes bästa restaurang 2014 av Magasinet Skåne och en plats i White Guide 2015. Restaurang Hörte brygga har satt lilla Hörte hamn på matkartan och lyckats med konststycket att både samla lokalbefolkningen och hipsters från Köpenhamn.
Det började med ett samtal på Matöppet i Abbekås. Bertil Nilsson, ordförande i Hörte hamnförening och en av eldsjälarna bakom upprustningen av den lilla hamnen, frågade Magnus Rehn om han kände till någon som ville starta ett kafé i hamnen.
– Just då hade jag och min fru Emma tagit över restaurangen på Abbekås golfklubbs restaurang men kände att vi ville ha något eget. Magnus förde samman oss och vi hade en samsyn när det gällde framtiden för Hörte hamn, berättar Martin Sjöstrand och öppnar dörren till det ganska så oansenliga huset som rymmer en av de bästa restaurangerna som finns i Sverige 2015.
"Gick snabbt"
Även om  Martin och Emma satte ribban högt, hade de aldrig kunnat ana hur snabbt deras satsning skulle göra avtryck inom såväl den svenska restaurangeliten som bland vanligt folk.
– Det har nästan gått lite för snabbt vilket är ett rent lyxuttalande för det är ju klart att vi som alla andra i branschen vill ha den här positionen men vi hade gärna arbetat in våra olika koncept lite mer innan prisregnet kom, säger Martin nästan lite ursäktande.
Det är matmöten som intresserar Martin och Emma. Inte bara att laga maten till gästerna utan att få sprida glädje och kunskap kring både matupplevelsen och få till möten mellan gäster och de lokala producenterna.
– Vår ena satsning kallar vi för Köksbordet. Jag pratar om råvarorna och tilllagar maten. Vill man som gäst kring matbordet vara med och laga är man välkommen att göra det, säger Martin.
Det andra konceptet är Mat från slätten och där tar Martin och Emma med ett matintresserat gäng ut till ett antal skånska matproducenter inom en radie av nio mil. Det kan vara en biodlare, en grönsaksodlare eller en grisuppfödare. Råvarorna tillagas senare på dagen på Hörte Brygga.
Kärleken till råvaran är det som driver Martin i hans dagliga arbete med att laga mat.
–  Jag är inte slavisk när det kommer till att allt måste vara lokalt odlat. Men mycket är det ändå. Vi har väldigt bra matproducenter i Skåne och  till min hjälp har jag Bondens skafferi som jag till stor del förlitar mig på skaffar bra råvaror till mitt kök, säger Martin och lovordar grisköttet från Ollinge utanför Kristianstad.
"Bara en ostfralla"
Matgästerna på Hörte brygga har fått lära sig att  äta många olika små rätter serverade i glasburkar. Martin var först lite rädd att han skulle skrämma bort de som körde förbi och "bara ville ha en ostfralla".
– Vi är ju inte fisförnäma på något sätt när det kommer till mat. Men det är det jag arbetar med och jag säger till gästen som vill ha en ostfralla att du kan få bröd, smör och ost, men du får det var för sig. Och det har fungerat för folk kommer tillbaka.
Bra blandning
Att Hörte Brygga har lyckats attrahera både hipsters från Köpenhamn och "jag ska bara ha en macka"-typen är han ofantligt glad över.
– Det är precis så jag vill ha det. En blandning av människor och åldrar, lokala och tillresta som njuter av god mat i en grym miljö. Underbart.
 

Hörte Brygga

Öppnade den 12 april 2014 i den upprustade lilla hamnen i Hörte. Restaurangen har lågsäsong under november till mars men är alltid öppen för bokningar även under lågsäsong.

Inför 2015 öppnar Hörte Brygga under sista veckan i mars.

Publicerad 03 February 2015 08:44