Nu ska Skåne sydost växla upp

"Vi ska bli den självklara destinationen året om"

Av
Pauline Bengtsson

YSTAD.  Fler besökare och mer klirr i kassan hos allt från bensinstationer, handlare, hotell och restauranger. Imorgon är det uppstartsmöte för en ny turismsatsning som ska öka besöken i regionen året om.
Ystad, Sjöbo, Simrishamn och Tomelilla ska växla upp rejält när det kommer till besöksnäringen.
2013 var Ystad och Simrishamn föremål för en upphandling för att kunna söka nya vägar för att marknadsföra sina destinationer.
– Vi blev inte upphandlade utan fortsatte i kommunal regi, berättar Marie Holmström
Men under hösten kom ett initiativ från Tourism in Skåne om att de fyra kommunerna skulle satsa gemensamt. Något som gick hem hos politikerna i sydost.
Vad är det som ska ske framöver som inte har skett tidigare?
– Dels är det ett politiskt beslut i alla fyra kommunerna. Sedan så är det en väldokumenterad process vi ska följa som redan genomförts i bland annat Fjällbacka på västkusten och i Umeå och där besöksnäringen har tilltagit ordentligt, säger Marie Holmström.
Wallandervågen
Just Ystad har många likheter med just Fjällbacka.
– Där har de Camilla Läckbergs Fjällbackamord och här har vi Wallanderböckerna som även de filmatiserats, säger Marie Holmström.
Under två år framöver kommer styrgruppen att arbeta med processen som ska ge fler besökare året runt.
Alla kan bidra
– Under processen kommer vi att arbeta med frågor som mot vilka marknader vi vill vi arbeta, hur ska vi arbeta för att synas i konkurrensen och hur kan alla näringsidkare bidra för att vi ska komma i mål, säger Marie Holmström.
Konkurrensen bland destinationerna är knivskarp i dag. Turister bryr sig inte om kommungränser utan rör sig i en region vid sitt besök.
– Hittills har vi marknadsfört oss mer var för sig inom våra kommuner. Nu blir det som region. Pengar och resurser ska koncentreras på marknader som vi under processen kommer fram till. säger Marie Holmström.
Imorgon, den 29 januari, är det uppstartsmöte i Tomelilla folkets park och på Löderup strandbads restaurang.
– Alla ska vara med. Vi tror och hoppas att alla företagare inom besöks- och turismnäringen såväl som bensinstationer, Icahandlare och andra butiksägare kommer.
För även om det är ett politiskt beslut så är det tillsammans skutan ska styras framåt.
Klirr i kassan
– Alla kan dra nytta av varandra och i slutändan handlar det om att få klirr i kassan året runt. pengar och resurser kommer att satsas på att marknadsföra oss mot de marknader som vi ringar in, säger Marie Holmström.
Imorgon kan alla som vill vara med på upptaktsmötet bege sig  till Tomelilla folkets park klockan 10-12 eller till Löderups strandbads restaurang mellan 18.30-20.30.
 

null

Publicerad 27 January 2015 11:13

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag