Ärtor och agenter på muséet

YSTAD. Någon smoking under dykardräkten har han aldrig haft och inte heller har han blivit serverad några shaken Martinis. För Gunnar Ekberg var livet som agent så långt från en James Bond- film man kan komma.
– Jag var inte mer än 19 år gammal när jag för första gången blev anlitad av svenska underrättelsetjänsten. Jag höll på med sportdykning och hade tidigare på dagen fått följa med några ryska dykare ner till en rysk spiontrålare som hade förlist i sundet. Det var i april 1964, berättar Gunnar Ekberg, när han i förra veckan besökte Ystads militärmuseum för att berätta om sina erfarenheter.
– Det var egentligen bara ett pojkäventyr, men när vi kom tillbaka till Skanörs hamn stod underrättelsetjänsten där och väntade på oss. På natten återvände vi till fartyget och tömde det på alla hennes hemligheter.

Inte som på film

Efter det första spontana uppdraget, rekryterades Gunnar Ekberg som agent för svenska underrättelsetjänsten, vilket han fortsatte med i flera år fram tills IB affären och Jan Guillou, satte stopp för verksamheten.
– I och med oroligheterna i mellanöstern blev det några turbulenta år, med många traumatiska minnen. Det är ingen James Bond-tillvaro man lever. Livet som agent är snarare ganska långsamt och väldigt långvarigt, säger han.
Med både KGB och PFLP som fiender tvingades Gunnar Ekberg, efter avslöjandet, leva i exil i flera år innan han till slut kunde återvända hem till Falsterbo och Malmö 1974.
Men åren som spion har satt sina spår.
– Det man får vara med om under krig förändrar en i både kropp och själ. Jag har i dag väldigt stor förståelse för soldater som återvänder hem. För mig tog det säkert tio år innan jag började anpassa mig till det civila livet igen, säger han.
Under åren i exil började Gunnar Ekberg även samla material om sitt liv och sina uppdrag, som han sparade i ett bank.

Lottorna Lisbeth Erlandsson och Inga Klang serverade ärtsoppa till hungriga besökare. Foto. pauline Bengtsson

Lottorna Lisbeth Erlandsson och Inga Klang serverade ärtsoppa till hungriga besökare. Foto. pauline Bengtsson

En bit nutidshistoria

För ett par år sedan skrev han boken,
– Bonnierkoncernen ville att jag skulle skriva den redan på 70-talet, men då hade det räknats som landsförräderi. Nu blir det istället ett bidrag till nutidshistorien som man faktiskt kan lära sig något av, säger han.
Utöver skrivandet, engagerar sig Gunnar Ekberg även i föreningen Sveriges Öga och öra, som bland annat håller föredrag om underrättelsetjänstens arbete under kalla kriget.
Till föredraget på Ystads militärmuseum kom över 70 personer, en uppslutning över all förväntan.
– Första gången hade vi 42 besökare, så det här får man väl kalla succé, säger arrangören, Peo Gertsson.

Publicerad 10 November 2014 12:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag