Gunilla och Lennart Vollmer träffades i åttonde klass och har hållit ihop sedan dess i 30 år har de sedan drivit Östarps gästgivaregård tillsammans. Foto. sanna Hjalmarsson

Gunilla och Lennart Vollmer träffades i åttonde klass och har hållit ihop sedan dess i 30 år har de sedan drivit Östarps gästgivaregård tillsammans. Foto. sanna Hjalmarsson

Krögare i tre generationer

ÖSTARP. I tre generationer och sju decennier har familjen Vollmer drivit Östarps Gästgivaregård. Men om krögarparet Lennart och Gunilla för facklan vidare till barn och barnbarn återstår att se.
– Det är inte samma förutsättningar nu, som när mina föräldrar drev gästgiveriet. 1966 hade de 42 anställda och kunde stänga ner två månader på vintern utan några problem, berättar Lennart Vollmer som tog över verksamheten i Östarp tillsammans med sin två bröder 1984. Men familjens historia som krögare börjar långt tidigare.
– Vår farmor tog över efter andra världskriget och var då den andra krögarinnan på Östarp. Sedan köptes farmor ut av mina föräldrar på 50-talet, berättar Lennart.

Ensamma kvar

I dag är även de båda bröderna utköpta och verksamheten drivs av Lennart och hans fru Gunilla.
– De andra två var smarta att sluta i tid. Med en tio år kvar till pensionen står vi vid ett vägskäl. Antingen gör vi något annat nu, eller så härdar vi ut tills vi kolar vippen, säger Lennart, som försäkrar att inga dörrar är stängda, även om det i dagsläget är oklart vem som kan tänkas ta över.
– Vår son Marcus har jobbat här under några år, men bytte bana när han skaffade familj. Att vi nu skulle kunna övertyga vår honom till att jobba dubbelt så mycket för hälften av lönen är inte särskilt troligt, säger Lennart, som sätter tilltron till barnbarnen.
– Kanske har förutsättningarna ändrats tills de vuxit upp, säger han.
Just nu verkar det dock inte som att Lennart och Gunilla är helt färdiga med Östarp för egen del. När vi sitter i den anrika matsalen och pratar, bubblar Lennart av entusiasm över kommande satsningar.
– Det är som att jag bara vill upp och göra saker nu med detsamma, säger han.
Och visst är det gamla familjeföretaget på väg in i en ny era. På senare tid har stora satsningar gjorts för att matcha tidsandan 2014.
– Det verkar som att gästgivaregårdar börjar bli inne igen. Vi har sett en tydlig föryngring bland våra gäster och många som kommer hit gör det för såväl atmosfären som för matens skull. Tydligast är det vid högtider. De senaste sju åren har vi mer än fördubblat antalet gäster som kommer hit och äter gås, säger han.

Närproducerat viktigt

En annan sak som märks tydligt bland gästerna är den ökade medvetenheten.
– Gästerna blir allt mer medvetna om vad det är som serveras och frågar gärna om olika råvaror. Det sätter press på oss att vara pålästa, berättar Lennart som är stolt över, att när frågan ställs, kunna säga att samtliga råvaror kommer från närområdet och att majoriteten av dem är ekologiskt odlade.
Nytt för i år är även att Östarps Gästgivaregård certifierats med två KRAV-märken, vilket innebär att minst 50 % av alla varor som används inom verksamheten är KRAV-märkta.
– För oss handlar det om en stolthet att inte servera thailändsk kyckling, där det finns en producent i Bosarp och att inte köpa gurkor och tomater i Holland när de odlas här, säger han.
Men det ekologiska tänket är inget nytt.
– Vi har serverat ekologisk äggakaka i över 20 år.
Inför nästa års certifiering är förhoppningen att de ska utöka så att de även kan sätta KRAV-märket på de produkter som förädlas på Östarp och som sedan säljs vidare.
– Vi gör bland annat ekologisk majonäs och olika typer av inläggningar, säger han.
I dagarna drar Östarp även i gång en satsning tillsammans med SmakSak i Blentarp och Körsbärsdalens BoB i Veberöd för att locka fler bröllop till trakten.
Lennart har även registrerat domänen bröllopiskåne.nu som snart är uppe och rullar.

Publicerad 28 October 2014 10:00