Meningsfulla möten mellan generationer

SJÖBO. Söndagarna är veckans höjdpunkt för många av de äldre på Björkbacken i Sjöbo. Då kommer nämligen ungdomarna från Ung Omsorg för ett par timmars samvaro.
– De lyser verkligen upp när de kommer. Vardagen är annars ganska enahanda, säger Evy Jepsson, som är en av de boende på Björkbacken.
Evy hör till dem som både har barn och barnbarn som kommer på besök med jämna mellanrum, men det är inte alltid som de hinner.
– Då är det bra att ungdomarna kommer. Ungdomar är livet, säger hon.
Grannen Rut Olsson håller med.
– De är trevliga att prata med, säger hon.
Men det är inte bara de äldre som uppskattar den sociala samvaron.
– Man längtar efter att komma hit. De äldre har så mycket att berätta och dela med sig av, säger 13-åriga Nikita Rietz, som trots sin unga ålder är en av de som varit med från start.
– Jag hade länge letat efter ett jobb. Jag vill liksom inte bara sitta hemma. Så när Ung Omsorg kom till skolan, skrev jag upp mig direkt och sedan fick jag jobbet efter en intervju, berättar hon.

Över hela Sverige

Ung Omsorg, som har funnits i Sjöbo sedan i våras, grundades 2007 av Benjamin Kainz och Arvid Morin. Deras vision är att göra äldreomsorgen mer glädjefylld och samtidigt vara Sveriges bästa arbetsgivare för unga.
I dag finns Ung Omsorg hos privata vårdgivare över hela Sverige, från Haparanda i norr till Trelleborg i söder. Sjöbo är den första kommun som är med.
Totalt arbetar cirka tjugo Sjöboungdomar i verksamheten fördelat på två boenden, Björkbacken och Ängsgården.
– Det har gått väldigt bra för oss i Sjöbo. Vi har många intresserade ungdomar som vill börja jobba hos oss, vilket vi tycker är ett gott betyg, säger verksamhetsansvarig Anna Johansson.

Olika aktiviteter

En vanlig söndag med Ung Omsorg kan se lite olika ut.
– I bland spelar vi spel och ibland bakar vi. Det beror lite på dagsformen och på hur många som vill vara med, säger 16-åriga Linnéa Jalker.
I allrummet dukas det upp till fika. Dagen till ära är det sju sorters kakor på faten.
– Det var kalas här tidigare i veckan så i dag finns det gott om det, säger Anna Johansson, som tar en kaka och slår sig ner tillsammans med Nikita, Linnéa, Evy och Rut.
Ansluter gör även Eveline Rowett och Anton Benderoth som spenderat den första timmen på en annan avdelning.
Stämningen är god och samtalsämnena spänner mellan allt från politik till barnafödande.
Jag lämnar avdelningen med ett sorl av prat och skratt bakom mig.

Publicerad 19 September 2014 08:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag