Bokens omslag.

Bokens omslag.

Tredje gången gillt för deckarparet

Ystadparet Limme och Palmqvist ger ut tredje delen av trilogon

Av
Peter Enckell

CARLSHAMN Deckarparet Johanna Limme och Martin Palmqvist som numera bor i Ystad har gått i mål med sin trilogi om kyrkoherde Eldfeldt och hans mord i Carlshamn kring sekelskiftet.
Det ska sägas med en gång. Man behöver inte älska Carlshamn för att ha behållning av den spännande och rysliga historien som kyrkoherden Edelfeldt och hans systerson Ivar Jönsson kom att hamna mitt i. Ett tips till läsaren är att både inleda och avsluta boken med att läsa prologen. Genom detta får man en klarare bild av mordgåtans allra djupaste dimensioner.
Handlingen tilldrar sig till största delen i Carlshamns södra delar och här möts underklass och överklass i ett antal olika sammanhang. En mystisk man stryker omkring iförd vit ansiktsmask och våldför sig på flera av staden yngre kvinnor. Polisen har inga spår och plötsligt dyker ytterligare lik upp. Två kuskar som var allmänt kända hittas med kort tids mellanrum döda. Det är något mystiskt med dessa båda dödsfall och sakta men säker börjar kyrkoherden och hans systerson nysta i mysteriet.
Limme och Palmqvist har utvecklat sitt språk och det är lite tredje gången gillt för de båda. Efter Böljelek och Strömkarlen är Körkalren en klar förbättring. Läsaren rycks med i boken och det är nästan att man hade önskat ytterligare person- och miljöskildringar för att göra historien än mustigare.
Förfatarparet säger att deta är den sista i en trilogi, men som läsare ser man gärna att de udda släktingarna Edelfeldt och Jönsson får fler och kanske än knepigare fall att lösa.
Boken finns nu i bokahdeln och har getts ut på förlaget Kabusa böcker.

Publicerad 06 September 2014 08:00