Johanna Höglund, 18 år, har bytt från luftgevärsskytte till det mer action-fyllda lerduveskyttet. Foto. John Palm

Johanna Höglund, 18 år, har bytt från luftgevärsskytte till det mer action-fyllda lerduveskyttet. Foto. John Palm

Boom i skogen hos skytteklubben

Av
John Palm

SKYTTE. De dova knallarna som ekar genom skogarna kring Sövde flygfält har blivit fler och tätare under senare år. Sövdeborgs Jaktskytteklubb upplever ett uppsving i en tid när allt fler vill ta jaktexamen, skjuta för skojs skull eller tävla i lerduveskytte. I år har klubben haft tre tävlande med i SM.
Det är torsdag kväll och flera hundra meter grusväg längs skjutbanorna kantas av parkerade bilar. På banorna för samtliga skyttegrenar – skeet, Nordisk trap, och sporting – är skjutandet i full gång.
– Så här har det inte alltid varit, men just nu är det väldigt populärt med skytte och det är kul för oss att se lite nytt folk komma hit, säger Klas Olsson som är sekreterare i styrelsen men även en av dem som driver på klubbens tävlingsverksamhet.

Erbjuder mjukstart

I årets SM var 25-årige Gustav Larsson en av tre skyttar från klubben som deltog. Men för en som är van vid att sikta mot lerduvor som flyger ut med Sövdeborgs öppna ängar som bakgrund blev det problem när SM avgjordes på en skogsbana där synfältet förvirrades av träd.
– Det var väl inte ens av mina bättre dagar på skjutbanan om man säger så. Förutom bantypen så är det så att jag har lite att ta igen på den riktiga toppen, många av dem har hållit skjutit sedan de var tio och tävlat på tävlingar runt om i världen som juniorer. Själv har jag har skjutit i tre år.
Klubben har även ett lag i Skåneserien, en något mindre tävlingsinriktad serie som erbjuder en mjukstart. Där möter även yngre och nybörjare äldre rutinerade skyttar som tidigare skjutit på högre nivå.
– Det är bra att de unga får skjuta med de rutinerade i ett sammanhang där de får tid att prata med varandra. På SM-tävlingarna är det riktigt allvar och man håller inte på och snackar så så mycket, säger Klas Olsson.
Även om de flesta skyttarna vid banorna är män över 30 år så finns det flera yngre förmågor i klubben. 18-åriga Johanna Hultgren bytte för något år sedan ut luftgevärsskyttet mot det mer fartfyllda lerduveskyttet. I år har hon tävlat lite med klubben i Skåneserien.
– Men det går upp och ner, ibland får jag tävlingsnerver och då går det bara inte.

Gustav Larsson har hållit på med lerduveskytte i tre år men har redan tävlat för Sövdeborgs Jaktskytteklubb på SM.

Gustav Larsson har hållit på med lerduveskytte i tre år men har redan tävlat för Sövdeborgs Jaktskytteklubb på SM.

Hög koncentration

En annan som fått upp intresset för den koncentrationskrävande sporten är 12-årige Albin Andersson. Nu ställer han upp på skeet-banan, laddar hagelbössan, fokuserar och ropar ett ”ja!”. Strax därpå kastas den orange lerduvan ut i en hastighet av 20 meter i sekunden och kräver stor följsamhet och tajming från den skytt som ska försöka hejda dess flykt med sin hagelskur.
– Det här spännande, säger Albin Olsson.Publicerad 02 September 2014 08:00