18-åriga Johanna Hultgren har hållit på med skytte i sju år men för tre å sedan bytte hon ut luftgeväret mot hagelbössan och det mer fartfyllda lerduveskyttet. Foto: John Palm

18-åriga Johanna Hultgren har hållit på med skytte i sju år men för tre å sedan bytte hon ut luftgeväret mot hagelbössan och det mer fartfyllda lerduveskyttet. Foto: John Palm

Johanna håller nerverna i styr

Av
John Palm

SKURUP. Som skytt är lugnet Johanna Hultgrens största tillgång även om nervositeten kan krypa sig på under tävlingar. Målet är att någon gång delta i SM, men först ska hon träna och skjuta in sig efter att ha bytt ut pricktavla mot lerduva och kula mot hagelsvärm.

Skurupstjejen Johanna Hultgren har hittat sin plats i idrottsvärlden bland skjutbanorna på en grusväg nära Sövde i Sjöbo kommun. Som ung höll hon i många år på med luftgevärsskytte men lockades till Sövdeborgs Jaktskytteklubb och till lerduveskyttet av föreningens ordförande Ulf Johansson.
– Vi behöver alltid förnya våra led och när jag känner en sådan som Johanna som har talang så peppar jag gärna på. Hon är duktig, har det rätta lugnet för att kunna koncentrera sig på det hon gör.

Upp och tryck

Men de senaste åren har inneburit en omställning. Det väldigt precisa siktandet hon var van vid från luftgevärsskyttet där en liten kula ska träffa nålsögat i mitten, har bytts ut mot att under tidspress pricka snabbflygande (20 meter/sekunden) lerduvor med en bred hagelsvärmen.
– Man ska inte sikta, bössan ska mer vara som en förlängning på armen och så får jag hela tiden tänka: ”Upp och peka och tryck av, upp och tryck”, berättar Johanna.
Hon har också fått känna av att även en lugn person kan bli darrig under press.
– Jag har inte hunnit tävla så mycket i lerduveskytte än men den gången jag gjorde det blev det inte så bra. Tävlingsnerverna förstörde allt, säger hon.
Ordförande Ulf Johansson tycker att det finns förutsättningar för att Johanna Hultgren ska kunna bli en riktigt duktig skytt. Själv funderar hon kring att någon gång ställa upp i SM i Nordisk Trapp där en topp fem-placering är ett stort framtidsmål. Förutom att härda lättretade tävlingsnerver så övar hon just nu på sin ”sving” som ska göra att hon med geväret lyckas följa med duvorna även när riktningsförändringarna är som störst.

Bra förening

– Just nu ska jag bara träna och träna och så får tävlandet komma sen. Det är väldigt trevligt folk som skjuter och jag trivs bra i föreningen här, säger Johanna Hultgren.

Publicerad 28 August 2014 13:00