Möten som ger mervärde

SJÖBO. Benjamin Kainz är mannen bakom projektet Ung Omsorg som just nu testas på två äldreboenden i Sjöbo. Tanken med projektet är att ge kommunens äldre en extra guldkant i tillvaron, samtidigt som ungdomar får chans till ett första jobb.

En gång i veckan besöker ungdomar från projektet Ung Omsorg de äldre på Björkbacken och Ängsgården i Sjöbo. Under ett par timmar erbjuder de det lilla extra i tillvaron som oftast inte närstående hinner med.
– Det kan vara allt från att spela kort till att baka eller ta en promenad i parken, förklarar Benjamin Kainz, som startade företaget när han gick ut gymnasiet.
– Jag var själv bosatt i Växjö på den tiden, medan min mormor bodde på ett serviceboende i Malmö. Med både skola och fritidsaktiviteter blev det att man sågs lite mindre ofta än vad vi båda hade önskat. Det slog mig då att hon knappast var den ende som sällan fick besök av sina närstående.
Idén tog form och lanserades först i hemorten Växjö. I dag, sju år efter starten, har Ung omsorg 500 medarbetare som besöker 45 olika äldreboenden i Sverige från Haparanda i norr till Trelleborg i söder.
I Sjöbo har projektet pågått sedan i mars.
– Unikt med Sjöbo är att det är den första kommunen som nappat på vår idé. Tidigare har vi arbetat exklusivt för företaget Vardaga, berättar Benjamin Kainz.
Totalt arbetar i dag cirka 20 Sjöboungdomar inom Ung omsorg, vilket ger dem en unik chans till att skaffa sig arbetslivserfarenhet i tidig ålder.
– Inom Ung omsorg finns alla möjligheter att vidareutvecklas. Jag själv började som teamansvarig för en grupp under gymnasiet och arbetar i dag heltid som verksamhetsansvarig för hela Ung Omsorg, säger Anna Johansson, som denna dag är med Benjamin i Skåne för en Teamledarträff för de olika lokalavdelningarna.
Anna och Benjamin, som är 22, respektive 26 år, är de ”gamla” i gruppen.
– Våra medarbetare är nästan uteslutande i högstadieåldern. Det är bara våra regionchefer och teamledare som är lite äldre. Hela vårt koncept bygger på att vi är en ung rörelse. Vi vill visa vad ungdomar kan göra och att de kan göra det professionellt, säger Benjamin Kainz.
Även de som inte får anställning hos Ung omsorg, kan skaffa sig erfarenhet genom att söka.
– Vår rekryteringsprocess ser ut som på vilket företag som helst. Bara att få komma på en riktig jobbintervju är en viktig erfarenhet att få och vi ger alltid feedback till alla sökande om de vill, säger Anna Johansson.
Projektet i Sjöbo kommer löpa fram till nästa vår och förhoppningen är att det sedan blir ett permanent inslag i de äldres vardag på flera boenden i Sjöbo.

Publicerad 13 May 2014 08:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag