Magnus Linder uppskattar lugnet som infinner sig när man skjuter och har i skyttet hittat en sport som han tycker passar honom. Foto:John Palm

Magnus Linder uppskattar lugnet som infinner sig när man skjuter och har i skyttet hittat en sport som han tycker passar honom. Foto:John Palm

Lugn sport med lång historia

Av
John Palm

SKYTTE. Ystads Skyttegille är en förening med lång historia och skjutbanor i högsta klass. Till vardags är det dock deras lokal i skyddsrummet vid Parkskolan som är samlingsplatsen. Här charmas både unga och gamla av den tysta koncentrationen, tävlingarna och av sportens lugn.
En efter en tar skyttarna på sig sina rosa hörselkåpor och fjärmar sig från omgivningens sorl för att ostört och fokuserat ägna sig åt att sikta och på att andas rätt. Det just de här egenskaperna i sporten som gjorde att tioårige Magnus Linder fastnade för skyttet för ungefär tre år sedan.
– Det är en lugn sport, det tycker jag om, säger han.

”Trevlig förening”

Bland skyttarna bredvid honom sitter nioåriga Ellen Ek Tarland som precis kontrollerar sina träffar på en tavla och hennes mamma Titti Ek som redan räknat ihop sina poäng.
– Det var väl okej, men jag hade två missar som jag kunde ha träffat bättre, säger Ellen Ek Tarland.
– Ja men 196 poäng, då var du bättre än mamma, säger Titti Ek som själv har hållit på med lerduveskytte under många år och tycker att Ystads Skyttegille är en trevlig förening att vara aktiv i.

Delar med sig

Många av de vuxna på plats har från början introducerats för skyttet genom sina barn, gänget som sitter uppradade vid skjutplatserna är i varierande åldrar.
I föreningen som startades redan 1861, och som ute vid Soldattorpet i sandskogen driver en av landets allra bästa skytteanläggningar, finns det även ett gäng riktigt rutinerade skyttar.
En av dem som kan dela med sig av sin expertis är Sven Johnsson som själv inte skjuter längre, men som gärna hjälper andra.
– Jag har ju skjutit i många år, så jo, det finns en del jag kan berätta, till exempel om hur man ska andas och så det här med koncentrationen. Att ha en god avfyrningsteknik är A och O inom skyttet, säger han.
Med hjälp av luftgevärskyttet i skyddsrummet lär sig de flesta grunderna i skyttet och det är i sig själv en gren som kan ta de riktigt duktiga skyttarna ända till OS. Men för Sven Johnsson är det skyttet på de långa banorna ute i skogen som skapat de varmaste minnena.
– Det är speciellt att vara där ute, och för skytten handlar det om väder och vind. Varje gång man är där får man ta hänsyn till vad naturen har att bjuda på just den dagen, säger han.


Ellen Ek Tarland har skjutit luftgevär i tre år och har just skjutit färdigt för dagen, ”det gick väl okej”, säger hon.

Ellen Ek Tarland har skjutit luftgevär i tre år och har just skjutit färdigt för dagen, ”det gick väl okej”, säger hon.

Publicerad 06 May 2014 10:55