Kevin, 16, vill hjälpa unga med Aspergers syndrom

VOLLSJÖ. När skolan blev för tuff och Kevin Rosberg vände sig till familjen för stöd, blev han kallad morsgris av de ansvariga på skolan. Nu kämpar han för att öka förståelsen kring Aspergers syndrom, med en förhoppning om att andra ska slippa gå igenom samma sak som han.

Kevin Rosberg är i dag 16 år och läser på Parkgymnasiet i Ystad. För första gången sedan han började skolan känner han sig förstådd.
– I dag mår jag bra. Jag har äntligen fått det stöd jag behöver. Min nya skola är mycket bättre än den gamla, säger han.

Tidiga symptom

Redan i unga år märkte Kevin och hans föräldrar att han skiljde sig från mängden. När Kevin var nio år gjordes den första utredningen.
– Jag trodde att det var någon form av ADHD då Kevin visade på vissa svårigheter, men utredningen visade ingenting, berättar mamma Jeanette Rosberg.
Två år senare kontaktade familjen Barn och ungdomspsykiatrin för att få hjälp med sonens problem.
– Svaret vi fick då var att vi gjorde för stor grej av det. Om Kevin hade svårt att räkna kunde han väl använda miniräknare, menade de.
Mellanstadiet gick över till högstadie och Kevins symptom blev allt tydligare.
– Ju större och stökigare klasserna blev, dessto svårare fick han att koncentrera sig, berättar Jeanette.
– Till slut hade jag såna blixtar i huvudet att jag inte kunde arbeta alls, berättar han.
Kampen för hjälp fortsatte, men det skulle dröja ända tills åttonde klass innan det till slut ställdes en diagnos. Aspergers syndrom.
– Jag tyckte det var jätteskönt att få en diagnos. Äntligen fick jag ett svar på varför jag hade problem och jag behövde inte längre känna att jag var dum i huvudet, berättar Kevin, som då började hoppas på att få den hjälp och det stöd som han behövde. Men Kevin blev sviken igen.

Kevin Rosberg älskar att vara ute i naturen med familjens hundar. Foto. Sanna Hjalmarsson

Kevin Rosberg älskar att vara ute i naturen med familjens hundar. Foto. Sanna Hjalmarsson

Stöd drogs in

– Det började bra med att Kevin fick ingå i en mindre undervisningsgrupp där han kunde få hjälp i lugn och ro. Han fick även en jättebra specialpedagog som verkligen förstod honom. Men så kom lagen om integrerad skolgång och undervisningsgruppen drogs in och specialpedagogen omplacerades.
– Allt bara rasade. Jag slutade gå till skolan och blev sjuk. Jag fick magkatarr och blev helt stillasittande, berättar Kevin som i vanliga fall är en kille som älskar att vara ute och att umgås med familjens sju hundar.
Efter upprepade kränkningar från personalen i skolan, som gången då Kevin ringt hem för att få stöd under en jobbig skoldag och blivit kallad morsgris och blivit tillsagd att ”klippa navelsträngen”, fick Kevins mamma nog.
– Jag kände att jag var tvungen att göra något. Jag började med att anmäla skolan till skolinspektionen och sedan började jag leta efter andra i samma situation på olika forum på nätet, berättar hon.

”Kung över livet”

Ganska snart fick Jeanette kontakt med andra föräldrar med barn med olika NPF-diagnoser. Det blev blev grunden till föreningen ”Kung över livet” som Jeanette är drivande i och som i måndags höll en insamlingsgala på Södra teatern i Stockholm med syfte att samla in pengar till hjärnforskningen.
Till insamlingen har även Kevin själv bidragit.
– Jag har pantat burkar och flaskor för över 1 000 kronor som jag har skänkt till insamlingen. Jag tycker att det är viktigt att det forskas mer inom området så att andra slipper genomleva samma helvete som jag, säger han.
Om sin kamp berättar även Kevin Rosberg i URs nya serie ”Sverige sviker” som har premiär i slutet av maj.
 
Läs mer om föreningen på www.kungöverlivet.se

Publicerad 30 April 2014 07:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag