Färgglatt avslut på stylingkurs för unga

SJÖBO. Det fnittras i lokalen och nervositeten är påtaglig. Tolv tjejer från Emanuelskolan i Sjöbo ska just avlägga sitt examensprov i make-up efter en 10 veckor lång kurs på praktiska gymnasiet i Ystad.
– Så i dag ska ni utan hjälp lägga en bas, göra bryn, ögon och läppar, samt lägga rouge. Och ni ska göra det på er själva. Klarar ni det på en timme?, frågar 19-åriga Ronja Lundh håller i kursen. Hon tror på en vänskaplig men bestämd ton.
– Jag har lärt mig otroligt mycket under de här veckorna och framförallt att det kan vara svårt att hålla reda på tjejer i den här åldern. Det pratas otroligt mycket och hela tiden. Men vi har haft himla kul, säger hon och skrattar.
Ronja Lundh från Degeberga, går sista året på stylistprogrammet på Praktiska gymnasiet i Ystad och håller i kursen som sitt gymnasieprojekt i samarbete med Leader Ystad Österlen.
– Det började som en förfrågan från tjejerna till Leader och när skolan fick frågan tänkte vår rektor direkt på mig. Jag förmodar att hon tyckte att jag skulle passa bra i rollen, berättar Ronja Lundh.
Under projektets gång har Ronja själv planerat undervisningen.
– Det var lite läskigt i början. Jag har aldrig lärt någon annan förut, men jag tror att det har gått bra. De verkar nöjda och jag kommer att sakna dem nu när det är slut, säger hon.
Sedan strax före jul har de tolv tjejerna från Emanuelskolan i Sjöbo kommit till Ystad en dag i veckan för att lära sig om allt som hör skönhet till.
– Vi har gått igenom det mesta och de har fått lära sig både vardags och fest-makeup, berättar Ronja.
– Jag nappade på idén som en kul grej. Många i klassen skulle gå kursen och då jag gillar smink tyckte jag det var en kul grej att göra tillsammans, säger 14-åriga Mathilda Undenius som är en av eleverna.
Klasskompisen Melinda Håkansson håller med.
– Vi har lärt oss jättemycket som jag kan ha nytta av i framtiden då jag planerar att bli stylist, säger hon.
Stylist eller make-up artist, tänker även deras lärare Ronja Lundh bli.
– Jag hoppas på att kunna resa ut i världen efter studenten. Drömmen är att bli känd stylist i USA. Tänk känslan att få sminka en kändis, säer hon.
Intresset för skönhet och hälsa är dock något som går långt tillbaka.
– Min mamma jobbar som frisör och hon är min stora förebild. Jag brinner verkligen för det här och så är jag väl ganska bra på att prata också, vilket är en fördel i det här yrket. Jag kommer i håg när vi började här och vi blev uppmanade att prata med sminkdockorna. Det kändes konstigt först, men sedan vande man sig, säger hon.
Kursen avslutasmed fika och tjejerna tilldelas diplom för sin insats.
– Sen vet de att de alltid får ringa mig om det är något de undrar över, avslutar Ronja Lundh.

Publicerad 01 April 2014 08:00