En bild om dagen är Patrik Falks projekt som nu har blivit en bok.Foto: Ida Hernbrandt Linusson

En bild om dagen är Patrik Falks projekt som nu har blivit en bok.Foto: Ida Hernbrandt Linusson

Fotograferandet hjälpte Patrik tillbaka

Röda tråden: Patrik Falk

Av
Ida Hernbrandt Linusson

YSTAD. ?Maria Larsson skickade tråden vidare till Patrik Falk och bad honom berätta om sin bok.
– Jag fick en idé av olika anledningar som gick ut på att ta en bild, ett naturfoto, om dagen från den 9 oktober 2012 till 8 oktober 2013.
Patrik Falk har en bakgrund inom journalistik, grafik och media och jobbar som lärare. När han höll på att gå in i väggen blev arbetet med bilderna, där han var tvungen att ta sig ut i naturen, ett slags hjälpmedel att komma tillbaka. Han fick ro.
– Jag har alltid varit intresserad av natur och har jobbat mycket med bilder, men inte stillbildsfotografering. Jag ville lära mig det sam­tidigt som jag ville lyfta fram miljön.

Inget mänskligt

Han har haft strikta regler vad gäller fotograferingen. Det har inte fått finnas några mänskliga tecken på bilderna, inga tama djur och han har inte fått använda sig av några gömslen. Det skulle vara äkta. Även tiden har varit begränsad och därmed är samtliga bilder tagna i närområdet.
– Jag har haft max en till två timmar att lägga om dagen. I efterhand kan jag tänka att det var lite tufft, men jag klarade det.
Patrik Falk skapade först en blogg där han la upp ett foto och en kortare text varje dag.
– Jag gjorde detta i ett år och i början var det inte varje dag, jag tog nog 20 bilder per månad fram till januari och därefter blev det en bild om dagen.
Efter hand upptäckte han att intresset på facebook, där han la ut en bild med en länk till sin blogg varje dag, ökade. Varje bild hade mellan 500–1000 tittare. Det var då idén om en bok tog sin form och till påsk blir det även en utställning.
– Människan har mycket att lära av djuren. Exempelvis kungsörnen som jag har följt ganska noga lever fantastiskt jämställt. Föräldrarna hjälps åt med ungen tills den har kunskaper till att klara sig själv, sen lämnar de den.

Nytt projekt 2014

Patrik Falk fortsatte att ta en bild om dagen fram till det att boken var klar. Just nu vilar han projektet för att skissa på idéer inför nästa.
– Det blir helt klart ett nytt projekt. I nuläget är det inte riktigt klart hur det ska se ut men målet är att det ska starta i full skala 1 januari.

Personligt

Bor: ?Ystad. Familj: ?Sambon Lisa och vår gemensamma dotter Vera 9 år. Senaste lästa bok: ?Längtar fri. Senaste sedda film: ?Den bästa sommaren. Det här visste ni inte om mig: ?Jag har varit satsande hårdrock-, rocktrummis för sådär femton år sedan där jag bland annat spelat med sångare som Joacim Cans (Hammerfall), Jocke Berg (Hardcore Superstar) och Daniel Heiman (Lavett). Skicka vidare: Patrik Falk ?skickar vidare till fotbollstränaren Mattias Axelsson med frågan: "Var hämtar du din drivkraft?"

Publicerad 04 December 2013 08:57