Tioårige Eddie Roslin har en synskada men har med hjälp av så kallat elektronskytte blivit en duktig luftgevärsskytt. Foto: John Palm

Tioårige Eddie Roslin har en synskada men har med hjälp av så kallat elektronskytte blivit en duktig luftgevärsskytt. Foto: John Palm

Eddie har ljudet som riktmärke

SKYTTE. För många med fysiska handikapp kan det vara svårt att hitta en sport att utöva. Synskadade Eddie Roslin från Nybrostrand har hittat sin sport i luftgevärsskyttet.
Med luftgeväret vilandes mot axeln, stora hörlurar på huvudet och djupt försjunken i koncentration låter Eddie Roslin ljudet leda honom rätt innan han trycker av skottet. Det har tagit några gångers träning men nu sitter det. Två skott på raken snuddar vid cirkeln för tio poäng i tavlans mitt.
– Han hörde om det här när han var på en aktivitetsträff för handikappidrott i Malmö. Då ville han gärna prova och så fick vi reda på att de hade rätt utrustning hos Skurups skytteföreing, säger mamma Lisbeth Andersson.

Bollsporter går bort

Eddie Roslin föddes med en synnedsättning som gör att allting som är längre bort än en meter blir suddigt. Många sporter, speciellt bollsporter, går bort för hans del. Sedan tidigare håller han på med simning men kan nu komplettera med sport av annan karaktär.
– Det är viktigt att hitta en sportaktivitet som man gillar att hålla på med. För funktionshandikappade finns det många begränsningar i urvalet, så det var kul att vi hittade det här i lilla Skurup, säger Lisbeth Andersson.
Skytteföreningen har jobbat en hel del för att få anordningen för det så kallade elektronskyttet att fungera. Apparaten känner av hur nära tavlans mitt skytten siktar. Ju närmre mitten, desto högre blir ljudet i hörlurarna.
– För att få det att fungera är det viktigt att ljusförhållandena är de rätta. Vi fick göra om en del framme vid tavlorna för att det skulle fungera. Men nu är det väldigt kul att träffa dem som kan komma hit och kan skjuta med hjälp av det här, säger skytteföreningens Lasse Nilsson.
För Eddie Roslin ger det en annan dimension av idrottandet än vad simningen gör.
– Det är bra att behöva fokusera och att ha den där koncentrationen som skytte ger, säger Lisbeth Andersson.

Har en fördel

För ett tag sedan fick han dessutom se svenska toppidrottare utöva elektronskytte när det var en av grenarna i hans favorit-tv-program – Mästarnas Mästare.
– Det var trevligt att få se det, säger han.
Kanske har Eddie Roslin, som på grund av sin synskada är mer van vid att använda hörseln, haft en liten fördel när han skulle lära sig elektronskyttet.
– Ja, det gick i alla fall ganska lätt, säger han.

Publicerad 05 November 2013 09:03