Syskonbråk hör till vardagen i de flesta familjer. Annette Hagen i Janstorp gick barn-COPE under hösten och fick verktyg för att lära sig att behålla lugnet i situationer när flickorna Agnes och Elin bråkar.
- Först tänkte jag att kursen inte alls handlade om det jag ville ha hjälp med. Men efter ett tag insåg jag att jag trots allt fått de verktyg jag behövde för att hantera även flickornas konflikter, säger Annette Hagen. Foto: Pauline Bengtsson

Syskonbråk hör till vardagen i de flesta familjer. Annette Hagen i Janstorp gick barn-COPE under hösten och fick verktyg för att lära sig att behålla lugnet i situationer när flickorna Agnes och Elin bråkar. - Först tänkte jag att kursen inte alls handlade om det jag ville ha hjälp med. Men efter ett tag insåg jag att jag trots allt fått de verktyg jag behövde för att hantera även flickornas konflikter, säger Annette Hagen. Foto: Pauline Bengtsson

COPE ger föräldrar verktyg i vardagslivet

"Hjälper en att behålla lugnet"

Av
Pauline Bengtsson

FÖRÄLDRAR. I mars kommer föräldrautbildningen COPE igång igen. Kommunen har sedan 2005 erbjudit både småbarns- och tonårsföräldrar en kurs i att hantera vardagssituationer som kan gå över styr.

En av förra terminen kursdeltagare är Frank Olsson. Han följde med sin sambo Lise-Lotte till COPE-utbildningen efter ett visst tjat från Lise-Lottes sida.
– Jag tyckte först att det där var ingenting för mig. Konflikter med barnen är något man löser på egen hand tyckte jag tidigare men idag är jag glad att jag följde med, säger Frank Olsson som tidigare hade svårt för att inte bli irriterad på barnen inför tandborstning och läggning.

En procedur som upprepas varje kväll .
– Idag kan jag se var det blev fel och att skrik föder skrik. Det visste jag väl tidigare men jag kunde inte komma ur den där spiralen, menar Frank.
Annika Artell lever med sin man och sin dotter Elin som är fem år. Efter kursen har hon fått en bättre grund att stå på när det gäller situationer som kan uppstå mellan henne och dottern.
- Jag upplever att jag har kommit närmare min dotter. Jag märker när det som kan bli ett problem närmar sig och har då verktyg att ta till. Verktyg som jag lärt mig genom COPE-träffarna, berättar Annika Artell som också tycker att hon och hennes man har kommit varandra närmare.

Hittar lösningar

– Idag kan vi prata om saker som har med vår dotter att göra och hitta lösningar. Det var vi inte lika bra på tidigare, menar Annika Artell.
Viktoria Jonsson är en av kursledarna för kommunens COPE-kurser. Hon är själv mamma till tre barn mellan 30 och 16 år. Och att vara förälder idag är annorlunda mot hur det var att vara förälder på 60- eller på 80-talet.

– Föräldrar idag är ofta oroliga. De har tillgång till så mycket information som de inte riktigt kan sortera utan många saker blir alldeles för stora. Och på vägen så glömmer de att vara här och nu och fokusera på allt det som är bra och roligt med föräldrarskapet, säger Viktoria Jonsson som arbetat med barn och föräldrar sedan 1970-talet.

– En del kommer och efterfrågar en ”quick fix”, säger: ”Ge mig en metod som fungerar”! Men det fungerar ju inte riktigt så. Det handlar om att hitta ett sätt att vara förälder, att kunna sätta gränser när det behövs och att vara i nuet med barnet, säger Viktoria Jonsson.

En sak som kan tyckas självklar men som inte alltid är självklar när man blir förälder är att planera och förbereda. Ett förhållningssätt till livet med barn som COPE förespråkar.
– Tänk dig själv att dina kollegor kommer till ditt skrivbord, drar ut datorsladden och säger att ”Nu ska vi på lunch”! Hur hade du reagerat på det? Barn är inte helt olika oss vuxna och bör få veta vad som förväntas av dem och när, menar Viktoria Jonsson.

Inga tankeläsare

Just det här med förväntningar på barnet brukar vara något som Viktoria Jonsson pratar med många föräldrar om.

– Vuxna kan tänka en sak och sedan förvänta sig att barnen ska vara tankeläsare.
COPE–utbildningarna kom till Sverige ungefär samtidigt som Nanny-programmen började sändas. Time-out och skamvrån var metoder som användes i Nanny medan COPE förordade en form av time-out när ett barn fullständigt tappat greppet och bara skrek.

– Det blev nog rörigt för många när både COPE körde i gång och Nanny-programmen uppfostrade både barn och vuxna på TV. Även om COPE aldrig har förespråkat någon skamvrå så har programmet uppdaterats och anpassats efter svenska värderingar, säger Viktoria Jonsson.
Annette Hagen kan ta sina döttrars konflikter på ett annat sätt idag. En hjälp på vägen i det viktiga föräldraskapet.
– Jag har lärt mig jättemycket. Även som förälder behöver man bli lite uppfostrad, säger Annette Hagen,

I mitten av mars kör en ny COPE-grupp i gång.

Publicerad 08 March 2013 12:00