Frisk luft bästa medicinen

Läkaren: ”Det är inte kylan som gör oss sjuka”

SJÖBO. Vintern är i antågande och så även influensan. Men mormors varningar om att klä sig varmt och undvika kyla, kan man strunta i enligt Mikael Karlsson, allmänläkare på vårdcentralen i Sjöbo.
– Frisk luft mår vi bra av och att vara ute mycket är snarare något vi rekommenderar, säger han.
För att undvika årets säsongsinfluensa, som just nu är på väg, mot Sverige från Asien, finns dock flera handfasta tips.
– Influensa är en luft- och kontaktburen smitta och bästa sättet att undvika att bli sjuk är att hålla sig borta från folksamlingar. Mellandagsrean är en typisk smittfälla, men det är kanske en risk som man är beredd att ta, säger Mikael Karlsson, som menar att man kommer långt med lite sunt förnuft.
– Man ska självklart vara noga med handhygienen och använda sig av engångsnäsdukar när man snyter sig, säger han.
Däremot behöver man inte akta sig för att vara ute när det kallt.
– Det är bara en myt. Smittspridningen ökar när vi börjar vistas mer inomhus. Att vara ute är bra för vår hälsa och något vi rekomenderar även när man är sjuk. Så länge man lyssnar på sin kropp och tar det lugnt finns det ingen anledning att vara helt sängliggande.
Om cirka två veckor är det möjligt för personer över 65 år och personer med allvarliga kroniska sjukdomar att vaccinera sig mot influensan.
– Det vaccin man fått fram i år är väldigt effektivt och ger mellan 70 och 80 procents skydd. Vi rekommenderar därför alla i riskgrupperna att vaccinera sig, säger Mikael Karlsson.

Publicerad 12 October 2012 09:00