Tove Waldén har världens minsta konsthall i Slimminge. Foto: Sanna Hjalmarsson

Tove Waldén har världens minsta konsthall i Slimminge. Foto: Sanna Hjalmarsson

”Byn gav mig ett sammanhang”

Tragedin fick Tove Waldén att återvända hem

SKURUP. När hela hennes tillvaro raserades på ett par månader valde Tove Waldén att återvända till barndomshemmet i Slimminge.
– Byn gav mig ett sammanhang och en trygghet som blev väldigt viktig när allt annat försvann, säger hon.

Det är snart två år sedan som det ofattbara hände. Toves far hade kämpat mot cancer en längre tid och bara två månader innan hans kamp var över omkom hennes lillasyster i en tragisk olycka.
– Helt plötsligt försvan halva min familj och det kort efter att min mormor och en annan nära släkting nyligen gått bort, berättar hon.

För att klara sig igenom den första svåra tiden bestämde sig Tove Waldén för att återvända till barndomshemmet i Slimminge tillsammans med sin mor.
– Det var här jag kände mig hemma. Bara att folk vet vem man är och hälsar när man möts på gatan betyder så himla mycket, säger hon.

Tove Waldén som hela sitt vuxna liv haft kreativa yrken och som i dag ansvarar för produktionen på ett it-företag i Malmö, hittade snabbt inspiration till nya projekt i byn.
– Jag har fått flera nya lekkamrater. Bland annat en fotograf som bor tvärs över kvarteret som jag ordnat ett par utställningar med, berättar hon.
– I våras till konstrundan gjorde vi tillexempel en suggestiv mörkerutställning i källargångarna under bystugan.

Tove Waldéns senaste projekt ligger placerat i dungen där hon och hennes syster brukade leka som barn.
– Det är förmodligen världens minsta konsthall på blygsamma 15 kvadratmeter, berättar hon stolt.
– Jag hade funderat på det länge och nu kände jag att det var nu eller aldrig. Det är en knäpp idé, men jag har inga barn, så jag kan lägga all kraft på projekt som det här.
Till invigningen som ägde rum i slutet av augusti, ungefär när Toves far skulle ha fyllt 69 år, ställde Malmökonstnärerna Åke Arenhill och Kinn Hjelmblink ut under temat kropp.
– Det blev en otroligt lyckad vernissage och jag är stolt över att få visa Åke och Kinns konst. Vi är bekanta sedan tidigare och det känns skönt att kunna träna lite på dem, säger Tove.

Under hösten kommer flera inbjudna konstnärer att ställa ut i konsthallen och framöver hoppas Tove Waldén på att kunna sätta upp en inbjudningsutställning för lokala konstnärer.
– Det hade varit väldigt kul eftersom det finns så många talangfulla människor i området. Förhoppningen är att Slimminge konsthall ska utgöra ett seriöst tillskott till Skurups kommuns konstscen, säger hon.


Om Tove

Namn: Tove Waldén Född: 1965 i Malmö Familj: Särbo, hund, mamma, några nära vänner. Gör: Just nu driver jag Konsthall. Gillar: Ödmjukhet Ogillar: Falskhet Drömmer om: Rörlig kropp & själ, frid i hjärtat och att mina kära har det bra.

Publicerad 16 September 2011 10:45