Jane Jönsson har placerat sig i samtliga stora tävlingar förutom NM som hon hoppas knipa en medaljplats i under hösten.

Jane Jönsson har placerat sig i samtliga stora tävlingar förutom NM som hon hoppas knipa en medaljplats i under hösten.

Jane Jönsson är Skurups skarpaste skytt

”Det är kul att få knäppa killarna på näsan”

SKURUP. Med fyra SM-guld i bagaget och sitt namn ingraverat på Margarethakedjans ärofyllda etui behöver Jane Jönsson knappast skryta om sin talang.
– Hon är den enda av oss som har en riktig chans att utmana, säger vännen och kollegan Roland Pettersson från Skurups skytteförening.
Det är tävlingsdag i Sandåkra och skotten haglar över skjutbanan. Flera gånger hoppar jag högt av smällarna, men Jane Jönsson och hennes hund Bella verkar helt oberörda.
– Man vänjer sig. Efter ett tag tänker man knappt på det, säger Jane Jönsson.
Själv har hon haft gott om tid att vänja sig. I 28 år har hon spenderat nästan all ledig tid på skjutbanan, först i Malmö och sedan i Skurup.
– Klubben i Malmö stannade av och jag började leta efter en mer aktiv förening. Skurup har mycket att erbjuda och vi har så himla bra stämning. Även när man inte tränar är det trevligt att bara gå runt och surra, säger hon.
Skytt sedan barnsben
För Jane Jönsson väcktes intresset för gevärsskytte redan vid elva års ålder.
– Det var egentligen min bror som började och så smittade det av sig på mig. Efter ett par års tjat gav mina föräldrar upp och lät mig börja också, berättar hon.
Idag är Jane Jönsson en av Sveriges bästa skyttar, med flera stora vinster bakom sig.
– Mitt första SM guld tog jag -94, vilket följdes av ytterligare tre guld några år senare, berättar hon.
När Lokaltidningen möter mästerskytten har hon som vanligt många järn i elden. Just denna dag är hon både deltagare och arrangör av den 101 upplagan av Margarethakedjan som är en anrik nationell skyttetävling.
– Eftersom jag vann den svenska kedjan förra året blev det Skurup som fick stå för arrangemanget denna gång. Det är roligt att få visa upp vår klubb och skjutbana i ett större sammanhang, säger hon.
Kvinnlig dominans
Finalen av Margarethakedjan är i full gång, men så värst spännande är det inte.  
– Ettan ligger långt före de andra och det blir svårt för dem att komma i kapp, säger Jane Jönsson som konstaterar att tävlingen redan är så gott som avgjord.
Det blir ett kvinnligt skånskt guld i år också.
– Tjusningen med den här sporten är att man får knäppa killarna på näsan lite då och då, säger hon.
– De tjejer som stannar kvar blir ofta väldigt duktiga skyttar och är mentalt lite starkare än killarna.
När finalen är över och poängen räknade står det klart att det är Berit Olsson från Öved/Östraby som plockar hem segern. Jane själv slutar på en femteplats.
– Jag är jättenöjd. Det är inte lätt att både vara arrangör och deltagare och dessutom har jag varit förkyld under hela veckan. Så efter förutsättningarna tycker jag att det har gått otroligt bra.
I höst väntar flera spännande tävlingar för Jane Jönsson och jakten på nya placeringar fortsätter.
– Nästa mål är att placera mig i nordiska mästerskapen som hålls i Danmark i september. Jag behöver inte vinna, men jag vill gärna ha en medalj, säger hon.
 
Fakta:
Namn: Jane Jönsson
Född: 1972
Gör: Driver redovisningsbyrå i Malmö
Bor: Malmö
Familj: Schnauzern Bella 3 år
 
 
 

null

Publicerad 21 July 2011 13:57