Här gör man vin på skånska

Rosé blir ”råsa” när Österlenvin hittar tillbaka till Systembolaget

Av
Anna Naxelius

YSTAD. Förra året var det premiär för Österlenvin på Systembolagets hyllor. Det "röa" vinet sålde slut första dagen i Ystad, på en vecka i Simrishamn och en månad i Tomelilla. Knappt ett år senare är gör det ?råsa? vinet entré.
- Alla tror att rosévin är ett "snackevin" som man bara dricker varma sommarkvällar, men det passar faktiskt utmärkt till mat också, säger Claes Olsson som tillsammans med Thorsten Persson ägnat åtta år åt att bevisa att det visst går att vara skånsk vinbonde.

"Chansade hejvilt"
Historien om Sveriges sydligaste kommersiella vingård började som sig bör över några glas vin då någon kläckte den briljanta idéen att vin borde odlas på Österlen. Sagt och gjort. 2003 importerades 160 plantor och Claes Olsson och Thorsten Persson hade plötsligt skaffat sig en tidskrävande hobby.
- Vi kunde inget om vin då och chansade hejvilt. Men plantorna växte och överlevde vintern varenda en och sen var där ingen återvändo, säger Thorsten Persson och skrockar lite.
Att getingar och fåglar är det största hotet mot vinproduktion i Skåne blev en dyrköpt läxa och numera klär de omsorgsfullt sina rankor i nät.
Fem liter första hösten
Den där första hösten blev det bara fem liter vin, framkramat för hand i Thorsten Perssons gamla fotolabb.
I dag har vingården har vuxit till 2 000 rankor, men ingen av herrarna hade i förväg kunnat föreställa sig hur arbetskrävande det är att vara vinbonde.
- Det är oerhört mycket jobb och lätt att göra misstag och då går allt åt helvete. Men vi har detta istället för att spela golf, säger Thorsten Persson och lägger skämtsamt till att de får ha vingården i hundra år om det ska generera några pengar.
- Fast golf kostar bara pengar, kontrar Claes Olsson.
Och det går inte att tvivla på att dessa herrar skulle ha ångrat sitt val av pensionärshobby.
I maj sattes 300 nya plantor, så nu dröjer det ungefär fyra år innan det "vida" vinet dyker upp på marknaden. Men först är det alltså dags för rosé.
Hur smakar då vinet?
- Annorlunda. När det gäller vinprovning finns ingen fakta, bara tycke och smak. Men det är svenskt, säger Claes Olsson.

NYHET. Claes Olsson och Thorsten Persson har nyligen lärt sig att göra rosévin. Foto: Thorsten Persson

NYHET. Claes Olsson och Thorsten Persson har nyligen lärt sig att göra rosévin. Foto: Thorsten Persson

FÄRGGLATT. Klädd i vitt får Claes Olsson fram det ”råsa” ur de röda druvorna. Foto: Thorsten Persson

FÄRGGLATT. Klädd i vitt får Claes Olsson fram det ”råsa” ur de röda druvorna. Foto: Thorsten Persson

Publicerad 20 June 2011 15:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag