"Vinproduktion i Sverige är en tillståndsdjungel"

Av
Anna Naxelius

YSTAD. För Claes Olsson och Thorsten Persson, männen bakom Ekesåkra Vingård och Österlenvin, är gårdsförsäljning av alkohol framtidsdrömmen och de välkomnar Ystads kommuns stöd.
- Det är jätteskönt att kommunen ställer upp för oss, säger Claes Olsson.
-  Som det är nu bjuder vi på en upplevelse med visning och provsmakning och att sen inte kunna erbjuda våra besökare att köpa vinet – det är horribelt. Våra utländska gäster förstår ju ingenting, säger Thorsten Persson.
Tillståndsdjungel
Vinproduktion i Sverige beskriver de båda som en tillståndsdjungel, och det är först sedan alkohollagen ändrades vid årsskiftet som det blivit möjligt för dem att ens ansöka om ett permanent tillstånd för provsmakning.
- Förra året hade vi ett tillfälligt tillstånd som innebar att varje gång vi hade en vinprovning fick jag lägga en order till Systembolaget på vårt eget vin, som Systembolaget sedan var tvungna att beställa från leverantören – det vill säga oss, och sen fick jag lasta in flaskorna i bilen, köra 23 kilometer till Systembolaget för att leverera vinet, köpa dem igen och sedan köra hem och ställa tillbaka dem på hyllan, säger Thorsten Persson.
Mindre körande
Men nu kan de spara milen, för sedan den 28 april beviljades Ekesåkra Vingård ett permanent tillstånd för provsmakning för vin framställt på egen gård och då gäller andra regler.
- Nu kan vi hämta flaskorna på vårt lager och så redovisar vi för alkoholskatt en gång i månaden istället, säger Claes Olsson nöjt.

null

Publicerad 07 June 2011 10:30

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag