SKÖRDAR FRAMGÅNGAR. I oktober skördar Thorsten Persson och Claes Olsson druvorna till framtidens vin. Foto: Thorsten Persson

SKÖRDAR FRAMGÅNGAR. I oktober skördar Thorsten Persson och Claes Olsson druvorna till framtidens vin. Foto: Thorsten Persson

Österlenskt vin gick åt som smör i solsken

Först till sommaren kommer nya buteljer

Av
Anna Naxelius

NOLL. Inte en enda flaska finns kvar att köpa av den första tappningen av Österlenvin. Och den som väntar på något gott får - som bekant - vänta.

I juli lämnades 200 flaskor till Systembolag i regionen. I Ystad sålde vinet slut på en dag, det tog en vecka i Simrishamn och en månad i Tomelilla.
- De hade kunnat sälja hur mycket som helst, tror Mats Aanesen på Systembolaget i Ystad, som dagligen mötte efterfrågan i sommar.

Hade Thorsten Persson, som tillsammans med Claes Olsson är mannen bakom Sveriges sydligaste vingård väntat sig det?
- Ja, kanske? Jo, det hade jag nog gjort om jag ska vara ärlig. Jag kände av trycket och intresset.

Vill ha ett bra vin

Den som vill smutta Österlenskt får alltså visa tålamod tills nästa sommar- men inte ens då lämnas några vingarantier.
- Det kan bli noll och det kan bli närmre tusen flaskor, säger Thorsten Persson som betonar att de inte vill sälja något annat än bra vin.
- Släpper du ett vin för 249 kronor, då ska det vara bra. Vi vill inte höra "fy fan vilket dåligt vin". Vi testar hela tiden olika saker. Tycker vi inte det är bra, så häller vi ut det.

Hur lång tid tar det innan vingården blir lönsam?

- Den blir inte lönsam. Vi har hållit på i åtta år nu och det är först nu vi hade något att sälja, säger Thorsten Persson med ett litet skratt.
Vad är det då som motiverar dig?
- Det är en otrolig känsla att gå in på Systembolaget och se sitt eget vin på hyllan.
Det gäller alltså att vara snabb och ta vara på stunden.

Publicerad 27 September 2010 03:00