Karin Lange har utsetts till ambassadör av regeringen

Av
Pauline Bengtsson

KVINNLIGT FÖRETAGANDE. Karin Lange i Hylteberga är en av de ambassadörer för kvinnligt företagande som regeringen utsett för 2010. På frivillig basis ska hon tillsammans med 479 andra kvinnliga företagare i Sverige inspirera kvinnor till att våga starta företag.

Hösten 2007 lanserade regeringen ett nationellt ambassadörsprogram för kvinnligt företagande.

Kvinnor som drev företag upplevde att det saknades nätverk och förebilder för att våga och driva sina idéer vidare från spirande till etablerade.

– Varför kvinnor har svårare för att ta steget är en svår och lite farlig fråga att besvara. Där kommer vi in på genusvetenskap. Men vi kan nöja oss med att konstatera att det är så – kvinnor vågar inte ta steget på samma sätt som män. Och detta vill jag och de andra ambassadörerna försöka förändra, menar Karin Lange, egenföretagande organisationskonsult.Fler kvinnliga förebilder

Med många års erfarenhet från både privat- och kommunal sektor, och nu som egenföretagare, tycker hon att hon har en del att bidra med.

– Tjugofem procent av allt företagande i Sverige utgörs av kvinnligt företagande och trettio procent av alla nystartade företag 2009 startades av kvinnor. Vi vet också att kvinnor oftast startar ensamföretag i mindre skala.
Om kvinnors företag­ande får samma nätverk och fler förebilder hoppas vi att det ökar. Det ska vara lika självklart för unga tjejer eller kvinnor med entreprenörskap som det är för killar och män, tycker Karin.

Övertygelse viktigt

Och genom att synliggöra företagandet och prata om sina egna upplevelser som egenföretagare hoppas ambassadörerna kunna ge fler modet att våga ta steget fullt ut. Under året kommer Karin att ta kontakt med såväl näringslivschefen som skolor och bibliotek för att skapa mötesplatser för att berätta om hur det är att starta och driva ett företag.

– Det viktigaste är att du själv är övertygad om att det kommer att gå. Sedan krävs det, förutom en mental övertygelse, även en ekonomisk uthållighet. Och jag tror att det är här kvinnor är försiktigare än män, säger Karin Lange.

Publicerad 01 March 2010 10:24

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag