Hallå där, Ingrid Brink

Av
Pauline Bengtsson

... Skrivpedagog från Skillinge som vill få intresserade att vilja bli läsombud.

Vad är ett läsombud?

– Det är en person som läser för de som inte själva kan. Jag är utbildad skrivpedagog och arbetar dagligen med ord i olika former och har även erfarenhet från äldrevården och frivilligorganisation­er. Och jag såg behovet av läsombud när jag kom tillbaka till Sverige efter nästan 30 år i Grekland. Någon som engagerade sig för att de äldre skulle få lite hjärngympa i vardagen. Ett läsombud kan läsa tidningen högt på ett äldreboende eller gå hem till de som har svårt att se för att läsa ur dennes favoritrepertoar.

Hur blir man läsombud?

– Genom att komma och lyssna på informationsdagen på biblioteket till exempel. Där kommer vi att prata om hur utbildningen, som är kostnadsfri, går till och hur man sedan kan använda sina kunskap­er. Alla är välkomna – inte bara människor som aktivt arbetar med äldre eller med andra med nedsatta funktioner. I Skillinge har jag engagerat en hel del pigga pensionärer som gått kursen och nu åker runt till olika boenden och läser för de som har behov.


Fånga dagen

Var: På biblioteket i Skurup torsdagen den 11 mars mellan 13–17. Vem: Alla är välkomna som är intresserade av att bli läsombud. Jan Sigurd, Ingrid Brink och representanter från Region Skånes projekt Kultur i vården är på plats under dagen.

Publicerad 01 March 2010 13:34

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag