Slottet får en liten upppiffning. Från vänster: Carina Schembri, Helene Larrson, Lotta Lindberg och Lotta Forssell. Foto: Sara Hängsel

Slottet får en liten upppiffning. Från vänster: Carina Schembri, Helene Larrson, Lotta Lindberg och Lotta Forssell. Foto: Sara Hängsel

Scrapping har kommit för att stanna

Av
Sara Hängsel

SKURUP. Scrapbooking kommer från USA, och sägs vara det landets vanligaste hobby. Under de senaste åren har det exploderat även i Sverige - och i Skurup.

- Vänta lite, jag ska bara hämta mitt slott!
Orden är Lotta Lindbergs. Strax är hon tillbaka med ett imponerande slott. Slottet, som gjordes till barnen, är helt i papper och - naturligtvis - helt egengjort.
Scrapbooking innebär att man dekorerar fotoalbum på olika sätt. Hand i hand kommer bland annat cardmaking - där egna kort görs - och att "altra något. Det vill säga ändra, klä och pyssla till askar eller skrivböcker.
För tillsammans med Helene Larsson, Carina Schembri och Lotta Forssell har det dukats upp till en riktig pysselfika. Kort och presentförpackningar trängs med fotoalbum och hela väskor fyllda med arbetsverktyg.
- I början var det mest en social grej. Men med tiden kom det in mer allvar. Man vill utvecklas, säger Carina.
För Skurups egna scrappare pågår ständigt en process. Vad som skulle kunna göras och hur det kan göras snurrar i tankarna. Den kreativa ådran får sig en kick. Men det är också ett sätt att få vardagsglädje.
- Istället för att sätta in foto i ett album och låta det stå i en hylla där de glöms bort, kan man nu ha det framme, och njuta av att se det, säger Helene Larsson.
Hon visar upp sitt fotoalbum, där det på färgglatt papper både finns foto, klistermärken och blomdetaljer.
Och vardagsglädjen får även andra uppleva.
- Ska man ge bort en bok, så varför inte själv göra ett fint omslag? Det blir både roligare att ge bort och att få när det finns en tanke bakom det, säger Lotta Forssell.
- Jag tror folk söker det i dag. Att det inte ska vara som allt annat, utan mer personligt, säger Lotta Lindberg.
I dag finns en uppsjö av mässor, kurser, butiker, bloggar och nätforum i Sverige - allt om scrapping. Två i gänget bloggar själva om sina scrapäventyr. I Skurup har man dessutom hunnit med två större scrap-träffar, dit alla kan bege sig. Den tredje hålls 5 april på bygdegården i Skurup, och 3 maj är det dags igen.
- Man kan göra vad som helst med papper! Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Carina.

Publicerad 31 March 2009 14:57